Ασφαλή καταφύγια που σώζουν τα μωρά από την άμβλωση!

 

Από «Αφήστε με να ζήσω!»

Μια ασφαλής διέξοδος για τις μητέρες που θέλουν να φέρουν στη ζωή τα μωρά τους αλλά δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν αποτελούν για το εξωτερικό τα baby boxes, ειδικοί χώροι φιλοξενίας για βρέφη, που λειτουργούν για αυτά ως ασφαλή καταφύγια. Η ύπαρξή τους έχει σώσει ως τώρα χιλιάδες μωρά από την άμβλωση καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να γίνουν στο μέλλον μέλη μιας οικογένειας που θα τα αναθρέψει με αγάπη.

Η δημιουργία τους χρονολογείται ήδη από το 2016, όταν ψηφίστηκε στις ΗΠΑ ο νόμος για τα ασφαλή καταφύγια (νόμος Safe Haven  για τη δημιουργία  Baby Boxes) που επιτρέπουν στις μητέρες να παραδίδουν με ασφάλεια τα νεογέννητά τους στις αρχές, συνήθως σε ένα αστυνομικό τμήμα ή νοσοκομείο, χωρίς να είναι αναγκασμένες να δίνουν επιπλέον στοιχεία, εξηγήσεις ή να έχουν κάποια επίπτωση για τη πράξη τους, όλα αυτά βέβαια με τη προϋπόθεση πως τα βρέφη τους δεν έχουν υποστεί κακοποίηση.


Ο νόμος προβλέπει την ασφαλή παράδοση εντός ορισμένου χρονικού ορίου, συνήθως μέσα στις 30 πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού. Σύμφωνα με έρευνα του CDC, από το 1999, που το Τέξας έγινε η πρώτη πολιτεία που εφάρμοσε το νόμο για το ασφαλές καταφύγιο ως σήμερα, περίπου 4.100 βρέφη έχουν παραδοθεί με ασφάλεια σε όλη τη χώρα. Η παράδοση γίνεται νόμιμα και ανώνυμα και είναι πολύ βοηθητική για τις μητέρες που αγαπούν τα μωρά τους, δεν θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση αλλά έχουν δυσκολίες ανατροφής.

Το Baby Box τοποθετείται στον  εξωτερικό τοίχο ενός συγκεκριμένου πυροσβεστικού σταθμού ή νοσοκομείου ή κλινικής. Διαθέτει μια εξωτερική πόρτα που κλειδώνει αυτόματα αμέσως μετά την τοποθέτηση του  νεογέννητου και μια εσωτερική πόρτα που ανοίγει από  την υπεύθυνη δομή και επιτρέπει σε ένα μέλος του ιατρικού προσωπικού να παραλάβει με ασφάλεια το νεογέννητο. Το Baby Box διαθέτει συναγερμούς που ειδοποιούν με το άνοιγμα και τη τοποθέτηση του βρέφους, ώστε να μην υπάρχει χρονοτριβή στην παραλαβή του μωρού από το υπεύθυνο προσωπικό.

Ο οργανισμός Safe Haven Baby Box στελεχώνει επιπλέον μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή που δίνει στις γυναίκες την ευκαιρία να μιλήσουν με έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία όταν αποφασίσουν να παραδώσουν το μωρό τους σε έναν ασφαλή δημόσιο φορέα. Σε εθνικό επίπεδο, περισσότερες από 130 παραδόσεις έγιναν μετά από κλήσεις στην εθνική τηλεφωνική γραμμή Safe Haven.


Πολλές μητέρες σε δυσκολία έχουν ανάγκη να υπάρχει ανωνυμία όταν παραδίδουν το νεογέννητο βρέφος τους,
λόγω του φόβου της αναγνώρισης, του στίγματος που σχετίζεται με την παράδοση ενός παιδιού ή του φόβου της δίωξης, ίσως από άγνοια ή/και παρανόηση του νόμου για το «ασφαλές καταφύγιο». Τα Baby Box είναι μια καλή λύση για αυτές τις μητέρες.

Το άριστο για κάθε παιδί είναι να μεγαλώνει και με τους δύο παντρεμένους  γονείς του. Ωστόσο στη περίπτωση που οι γονείς έχουν δυσκολία στην ανατροφή ή το τραγικότερο σκέπτονται την άμβλωση, η ύπαρξη μιας τέτοιας λύσης εξασφαλίζει τη ζωή του μωρού και οι μικροί αυτοί χώροι φιλοξενίας το οδηγούν να ζήσει σε ένα ευεργετικό περιβάλλον.

 

Πηγές: 

1. https://shbb.org/

2. https://www.lifenews.com/

 

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko