Δελτίο Τύπου εκδήλωσης «Αφήστε με να ζήσω!» [Ιωάννινα, 22 Φεβρουαρίου 2020]


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, παρά τις αντιδράσεις μία ισχνής μειοψηφίας,  το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, στα Ιωάννινα και στην αίθουσα «Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων», εκδήλωση με σκοπό τη προστασία της ζωής του αγέννητου παιδιού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Οργανώθηκε δε από την Ιερά Μονή Ντουραχάνης, τον Σύλλογο Πολυτέκνων Ιωαννίνων, τον Σύλλογο Τριτέκνων Ιωαννίνων, την Ένωση Στρατιωτικών Ηπείρου, τον Ορθόδοξο Σύλλογο «Απόστολος Παύλος» και την Ενωμένη Ρωμιοσύνη, σε συνεργασία με το πανελλήνιο κίνημα υπέρ της ζωής του Αγέννητου Παιδιού, «Αφήστε με να ζήσω!».

Σύντομο χαιρετισμό έκανε ο Πρόεδρος των Πολυτέκνων Ιωαννίνων κ. Κων. Μπαλωμένος. Στη συνέχεια, το θέμα ανέπτυξαν εμπεριστατωμένα οι εισηγητές: κ. Γεώργιος Παναγόπουλος, θεολόγος καθηγητής δογματικής, κα Παναγιώτα Χατζηγιαννάκη–Τσαγκαροπούλου, ιατρός‒πνευμονολόγος, και κ. Δήμος Θανάσουλας, δικηγόρος παρ’  Αρείω Πάγω.

  • Ο κ. Γεώργιος Παναγόπουλος τεκμηρίωσε δογματικά την ξεκάθαρη θέση της Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας ότι ο άνθρωπος είναι ανεξάρτητη ψυχοσωματική οντότητα «εξ άκρας συλλήψεως», γεγονός που βασίζεται στο Χριστολογικό δόγμα της. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι η Εκκλησία μας είναι κατά των εκτρώσεων, τις οποίες με βάση τους Ι. Κανόνες και την φιλανθρωπία Της, προσπαθεί να τις θεραπεύσει. Επιπλέον, έκανε έκκληση για την έμπρακτη ηθική, ψυχολογική και υλική στήριξη, εκ μέρους της Εκκλησίας, των γυναικών που υφίστανται πίεση από τον περίγυρό τους, ώστε να μην καταφύγουν στην έκτρωση.
  • Η κ. Παναγιώτα Χατζηγιαννάκη–Τσαγκαροπούλου τεκμηρίωσε επιστημονικά το γεγονός ότι το γονιμοποιημένο ωάριο είναι ζωντανός, νέος άνθρωπος σε εξέλιξη. Παρουσίασε τα ιατρικά δεδομένα που αφορούν το φαινόμενο της διακοπής της ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου και κατέληξε ότι είναι απαραίτητη η αγωγή των παιδιών από τη μικρή ηλικία στο σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ζωή.
  • Ο κ. Δήμος Θανάσουλας τόνισε ότι η έκτρωση αποτελεί παραχώρηση του νόμου, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, και όχι πολιτικό, κοινωνικό ή ατομικό δικαίωμα. Αναφέρθηκε στους διατάξεις του ποινικού κώδικα, που προστατεύουν το αγέννητο παιδί και του αναγνωρίζουν δικαιώματα. Επισήμανε ότι ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή δεν ταιριάζει με ευγονικές πρακτικές που προσβάλλουν τον ευάλωτο νέο άνθρωπο, αλλά πηγάζει από το Σύνταγμα το οποίο προστατεύει χωρίς διακρίσεις την μητρότητα και την οικογένεια.

Η επιτυχημένη εκδήλωση έκλεισε με γόνιμο και απόλυτα δημοκρατικό διάλογο.

 

ΒΙΝΤΕΟ

  

ΑΦΙΣΑ

 

Σχετικά άρθρα:

1. Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση του «Αφήστε με να ζήσω!» στα Ιωάννινα [22 Φεβρουαρίου 2020]

 

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!