Γνωμοδότηση της Μικτής Επιτροπής για τη Πορνογραφία, την Εμπορία Ανθρώπων και την Έκτρωση

ProLife OB|GYNS

American Association of Pro-Life Obstetricians & Gynecologist

Life. It’s why we are here.

&

acpeds logo 03

Best for Children


Η «Αμερικανική Ένωση Μαιευτήρων και Γυναικολόγων υπέρ της Ζωής» (AAPLOG) και το «Αμερικανικό Κολέγιο Παιδιάτρων» (ACPEDs) παρουσιάζουν την

Γνωμοδότηση της Μικτής Επιτροπής για τη Πορνογραφία, την Εμπορία Ανθρώπων και  την Έκτρωση

26 Ιουλίου 2019

Σχόλιο «Αφήστε με να Ζήσω!»:  Η άμβλωση δεν είναι δείκτης αναπαραγωγικής υγείας ούτε έκφραση σεβασμού στο σώμα της γυναίκας. Το παρακάτω κείμενο που αφορά την κατάσταση στις ΗΠΑ, αποτελεί μέρος της πλήρους έκδοσης «Joint Committee Opinion Pornography, Sex Trafficking and Abortion», από την οποία δημοσιεύουμε κυρίως το τμήμα που αφορά στην άμβλωση και την σχέση της με την σεξουαλική εκμετάλλευση και την κακοποίηση της γυναίκας (trafficking).

H κακοποίηση αυτή συχνότατα όχι μόνο δεν καταγγέλλεται, αλλά βρίσκει και υποστηρικτές μέσα στο χώρο της «αναπαραγωγικής υγείας» που κερδοσκοπεί σε βάρος της ταλαιπωρημένης γυναίκας. Κρίναμε κατάλληλο να προβληθεί και αυτό το στοιχείο των υπηρεσιών άμβλωσης, για να γίνει κατανοητό πώς και μέσα από τέτοιες «συνεργασίες», η άμβλωση συνεργεί στον εξευτελισμό των θυμάτων της και στην διαιώνιση της εκμετάλλευσης, παρά το ότι υποκριτικά διατείνεται πως στηρίζει την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία της γυναίκας.


Περίληψη

Είναι δύσκολο να διαχωριστεί η σεξουαλική εκμετάλλευση και η εμπορία ανθρώπων από την πορνογραφία και την έκτρωση. Η πορνογραφία είναι δυνητικά εθιστική και μπορεί να οδηγήσει σε καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά  και  βία κατά των γυναικών και των παιδιών. Η πορνογραφία επίσης αποτελεί ένα εργαλείο για τους διακινητές που το χρησιμοποιούν για να δημιουργούν τα θύματα της σεξουαλικής σωματεμπορίας. Αυτοί που επιζούν από ένα τέτοιο εμπόριο αναφέρουν ξυλοδαρμούς, βιασμούς, βασανιστήρια, τη χρήση ναρκωτικών ή / και αλκοόλ ως μέσο ελέγχου και εγκλωβισμού τους στην εμπορία ανθρώπων.(1) Ως συνέπεια, αυτοί που καταφέρνουν να επιζήσουν συχνά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Υπάρχουν μεταξύ άλλων σοβαρά θέματα αναπαραγωγικής υγείας ή / και τραυματισμοί, έχουν υποβληθεί σε πολλαπλές εκτρώσεις, πολλές από τις οποίες ίσως και είναι καταναγκαστικές.(2)

Η πορνογραφία και  η διακίνηση-εμπορία ατόμων για τη βιομηχανία τους σεξ είναι αλληλένδετα ζητήματα, αφορούν και τον τομέα της υγείας και δυστυχώς βρίσκονται σε έξαρση. Τα θύματα της ανθρώπινης εμπορίας έρχονται σε επαφή πολλές φορές με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους.  Ως εκ τούτου, οι επαγγελματίες της υγείας βρίσκονται συχνά στη θέση του πρώτου που πρέπει να αντιδράσει. 

Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της εκμετάλλευσης, της παγίδευσης και της κακοποίησης. Υπάρχουν αποδείξεις για τη συμβιωτική σχέση μεταξύ της πορνογραφίας, του  εμπορίου της σάρκας και της άμβλωσης.

Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων πρέπει να περιλαμβάνουν: 1) την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον καταστροφικό ρόλο της πορνογραφίας, 2) την κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας ώστε να αναγνωρίζουν και να παρεμβαίνουν υπερασπιζόμενοι  τα θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και 3) την υποχρεωτική αναφορά των αμβλώσεων στις ηλικίες κάτω από το όριο της συγκατάθεσης και την άμεση παραπομπή του κοριτσιού σε υπηρεσίες προστασίας των παιδιών.(1)


Έκτρωση και Σεξουαλική Διακίνηση Γυναικών

Στην έκθεση του Lederer, το 29,6% των συμμετεχόντων θυμάτων  προσδιόρισε την Planned Parenthood  (PPH) ως την πιο συνηθισμένη κλινική με την οποία είχαν επαφή. Περισσότεροι από τις μισές ερωτηθείσες (55%) ανέφεραν ότι είχαν κάνει αμβλώσεις, ενώ το 29,9% είχε πολλαπλές αμβλώσεις. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι «η εμφάνιση των αναγκαστικών αμβλώσεων έχει μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση αύξησης στο εμπόριο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης». (2) Παρόλο που πιστεύεται ότι συμβαίνει σπάνια, υπήρξαν μαρτυρίες επιζώντων θυμάτων ότι υφίσταντο εξαναγκασμένες αμβλώσεις από τον ίδιο το διακινητή, από πελάτη ή ακόμη και από μια γυναίκα που διορίζεται για να εποπτεύει άλλες γυναίκες υπό τον έλεγχο του διακινητή.(2,32)

Αν και οι υποστηρικτές του δικαιώματος της «επιλογής» και της άμβλωσης διακηρύσσουν ότι η άμβλωση ενδυναμώνει και απελευθερώνει τις γυναίκες, στην πραγματικότητα είναι εργαλείο υποδούλωσης και ελέγχου από τον διακινητή. Τα θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης δεν δυναμώνουν με την άμβλωση, αλλά στερούνται της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων τους.

Το 2017, μια ομάδα επιζώντων γυναικών πραγματοποίησε μια ανεπίσημη έρευνα σε άλλες επιζώσες της σεξουαλικής διακίνησης, οι οποίες ήταν τότε ανήλικες. Η έρευνα έγινε μόνο από και για τις επιζώσες. Δεν ήταν μια επίσημη έρευνα για μια συγκεκριμένη οργάνωση. Παρόλο που η έρευνα ήταν πολύ εκτεταμένη, περιείχε και κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το ποιος τους έλλειψε, πόσες υποβλήθηκαν σε άμβλωση λόγω της εκμετάλλευσής τους, πόσες αναγκάστηκαν να λάβουν αντισυλληπτικό χάπι, ή εκτρωτικά φάρμακα και πόσες ήταν τότε ανήλικες.

Τα ερωτηματολόγια απεστάλησαν σε 1123 γυναίκες που προσδιορίστηκαν ως  γυναίκες που επιβίωσαν από την κακοποίηση.  Από τις 1123 υπήρξαν 758 απαντήσεις θυμάτων που διακινήθηκαν ως παιδιά (67%). Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών κυριάρχησε στο 96% περίπου αυτών.

  • Από τις 758, σχεδόν το 90% (683) είχε μία άμβλωση ως ανήλικη (ηλικίας 11-17 ετών).
  • Από το 90% (683), οι 628 (92%) είχαν πολλαπλές αμβλώσεις, μερικές φορές στην ίδια ιατρική εγκατάσταση.
  • Καμία από αυτές δεν μπόρεσε να απομονωθεί από τους διακινητές ή τον "υπεύθυνο" που τις έφερε.
  • Σε καμία από αυτές δεν ζητήθηκε ταυτότητα.
  • Όλες τους υπέστησαν την άμβλωση αλλά δεν εξετάστηκαν περαιτέρω για τις συνθήκες της ζωής τους.
  • Όλες τους μετά την έκτρωση στέλνονταν σπίτι με το διακινητή τους, με οδηγίες για αντισυλληπτικό χάπι ή κάποιο είδος προφύλαξης.
  • Σχεδόν το 88% των αρχικά ερωτηθέντων δήλωσε ότι επισκέφτηκε μια εγκατάσταση της Planned Parenthood .
  • Σχεδόν το 85% υπεβλήθη σε κάποιο έλεγχο για κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή αναπαραγωγικό ζήτημα πολλές φορές.

Κ. Dore (Επιβιώσασα (προσωπική επικοινωνία, Μάιος 2019)

Στις 7 Ιουνίου 2018, το μέλος του Κογκρέσου Vicky Hartzler (MO-04), μαζί με άλλους 55 βουλευτές, έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (DHHS) ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με την Planned Parenthood (PPH).

Στην επιστολή της, αναφέρει πως έπεσαν στην αντίληψή της περιπτώσεις όπου η PPH πραγματοποίησε αμβλώσεις σε ανήλικες και δεν ανέφερε τη σεξουαλική κακοποίηση στις αρχές.

Παρά την αυξημένη ευαισθησία στην καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, οι περιπτώσεις που περιγράφονται λεπτομερώς στην συνημμένη έκθεση, καταδεικνύουν ότι η  Planned Parenthood (PPH) κάνει κατ’ εξακολούθηση τα στραβά μάτια στις υποψίες για κακοποίηση. Αντίθετα με την αναφορά των ύποπτων περιστατικών στις αρχές, όπως απαιτεί ο νόμος του κράτους, η Planned Parenthood επέλεξε να εκτελεί επανειλημμένα αμβλώσεις σε παιδιά ηλικίας 12 και 13 ετών και στη συνέχεια να επιστρέφει αυτές τις νεαρές πελάτισσες στα κακοποιά αφεντικά τους.(33)

Η LiveAction, ένας κορυφαίος οργανισμός για τη προστασία της ζωής, χρησιμοποιώντας δημόσια αρχεία, απεκάλυψε πολλές περιπτώσεις όπου η PPH δεν ανέφερε ούτε τη παράνομη διακίνηση, ούτε τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών.(34) Η έκθεσή της έδειξε πώς οι υπάλληλοι της ΡΡΗ βοήθησαν στη πράξη τους διακινητές  να  επιτύχουν αμβλώσεις και / ή αντισύλληψη για τις ανήλικες.

Η σχέση  μεταξύ της  σεξουαλικής εκμετάλλευσης και  έκτρωσης καθιστά επιτακτική την ανάγκη οι επαγγελματίες υγείας αλλά και όλοι  οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να εξετάζουν λεπτομερώς από δώ και πέρα  και τη χρήση της εκτρωτικής μιφεπριστόνης. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι οι χειρουργικές αμβλώσεις και οι κλινικές αμβλώσεων μειώνονται σε αριθμό, αλλά εξαιτίας της μιφεπριστόνης θα γίνει δύσκολο στο μέλλον να παρακολουθηθεί η πορεία των  αμβλώσεων.

Οι φαρμακευτικές αμβλώσεις αναμένεται να αυξηθούν πολύ με την ώθηση στην τηλεϊατρική, με  όλο και μεγαλύτερη ομάδα μη ιατρών να  εμπλέκονται για να αυξηθεί η πρόσβαση του κοινού στη φαρμακευτική άμβλωση, την αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά και τη μεγάλη δυνατότητα να αυξηθούν τα έσοδα. Σύμφωνα με την ΡΡΗ μια χειρουργική έκτρωση θα μπορούσε να κοστίσει έως και τα $ 1000.(35) Υπάρχει ήδη όμως μια μαύρη αγορά για την οικονομικότερη μιφεπριστόνη.(36,37) Αυτή είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί και άλλο στα πλαίσια της βιομηχανίας σωματεμπορίας, η οποία είναι και από μόνη της αξιόποινη. 


Συμπέρασμα

Η πορνογραφία τροφοδοτεί την ανάγκη για σεξουαλικές σχέσεις με αμοιβή, χρησιμοποιείται για να δημιουργεί τα  ανθρώπινα θύματα-εμπορεύματα  και μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές μορφές συμπεριφοράς μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής σεξουαλικής πράξης και της διακίνησης ανθρώπων στην υπηρεσία του σεξ. Η πορνογραφία και η σωματεμπορία αποτελούν μια αυξανόμενα νοσηρή κατάσταση και για το χώρο της υγείας, η οποία εκμεταλλεύεται τους ευάλωτους και προωθεί τη βία κατά των γυναικών και των παιδιών παγκοσμίως. Η έκτρωση είναι ένα όπλο στα χέρια των διακινητών για να συνεχίσουν την εκμετάλλευση και την παγίδευση.

Τα θύματα τραυματίζονται βαθιά σωματικά και συναισθηματικά καθώς έχουν υποχρεωθεί να συμμετέχουν στη υποχρεωτική σκλαβιά της σωματεμπορίας τους, υποφέροντας σωματικές και συναισθηματικές πληγές για όλη τους τη ζωή. Η πορνογραφία, η σεξουαλική διακίνηση και η άμβλωση δημιουργούν τα θύματα της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εξαρτάται το ένα από το άλλο με ένα σκοτεινό συμβιωτικό τρόπο που επιτρέπει στους διακινητές να διατηρούν τη δύναμη, τον έλεγχο και το πλούτο.

Ο ρόλος του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης είναι εξαιρετικά σημαντικός διότι συχνά είναι ο πρώτος που θα αναλάβει τη φροντίδα για τις σωματικές και ψυχικές ανάγκες των θυμάτων. Οι επαγγελματίες υγείας (ιατροί, νοσηλευτές, μαίες, βοηθοί γιατρού, γραμματείς κλπ.), έχουν ηθική, δεοντολογική και επαγγελματική ευθύνη να είναι ενημερωμένοι. Να γνωρίζουν πώς να εντοπίζουν τα πιθανά θύματα και να παρεμβαίνουν με ασφάλεια. Θα πρέπει να είναι υπέρμαχοι του θύματος, να υποστηρίζουν την υποχρεωτική αναφορά των αμβλώσεων κάτω από την ηλικία συγκατάθεσης και την άμεση παραπομπή των ανηλίκων θυμάτων στις υπηρεσίες προστασίας των παιδιών.

 Τέλος, είναι επιτακτική ανάγκη οι επαγγελματίες υγείας να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και ακέραιοι στην προσωπική τους ζωή, ώστε να μη γίνουν και οι ίδιοι θύματα στα κυκλώματα πορνογραφίας ή / και εκμετάλλευσης ευάλωτων ατόμων. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να αποφεύγουν να γίνονται συνεργοί στα φοβερά τραύματα που προκαλούνται από την εκμετάλλευση και τη δουλεία της σεξουαλικής διακίνησης.


Αναφορές

  • US Department of Justice (2017, July 25). Child Sex Trafficking. Retrieved May 31, 2019.
  • National Association of Counties (2014). The problem of human sex trafficking in America. Retrieved May 31, 2019 from naco.org/sites/default/files/documents/SexTrafficking_Survey_April2014.pdf
  • Hossain, M, et al. The Relationship of Trauma to Mental Disorders Among Trafficked and Sexually Exploited Girls and Women. Am J Public Health. 2010 Dec: 100(12):2442-2449. Doi:

10.2105/AJPH.2009.173229.

  • Chislom M, et al. Health Care and Human Trafficking: We are Seeing the Unseen. J Health Care

Poor Underserved. 2016:27(3):1220-33. Doi: 10.1353/hpu.2016.0131.

  • Grossu, A and Maguire S. The Link Between Pornography, Sex Trafficking and Abortion. Family Research Council. Nov 2017, Issue Analysis IS17K01. Retrieved May 31, 2019 from https://downloads.frc.org/EF/EF17K26.pdf
  • Hearing on the Brain Science Behind Pornography Addiction and the Effects of Addiction on Families and Communities, Senate Committee on Commerce, Science, and Transportation, Subcommittee on Science, Technology, and Space. Nov 18, 2004. (Testimony of Judith A.

Reisman, PhD, p2). Retrieved May 31, 2019 from http://www.drjudithreisman.com/archives/Senate-Testimony-20041118.pdf

  • Freedom Youth Project. Human Trafficking. Retrieved June 10,2019 from freedomyouthproject.org/p/human-trafficking-facts.html
  • Grossu, A and Maguire S. The Link Between Pornography, Sex Trafficking and Abortion. Family Research Council. Nov 2017, Issue Analysis IS17K01. Retrieved May 31, 2019 from https://downloads.frc.org/EF/EF17K26.pdf
  • Jessen J. The Lucky One: A chilling true account of child sex trafficking and one survivor’s journey from brutal captivity to a life of freedom. Niche Pressworks, www.nichepressworks.com, 2016.
  • Chisolm-Straker, M, et al. Screening for human trafficking among homeless young adults. Children and Youth Services Revie. 98 (2019) 72-79.

US Department of Health & Human Services. Human Trafficking & Health Professionals: Questions and

Answers. Retrieved May 31, 2019 from

https://www.phe.gov/Preparedness/planning/abc/Pages/human-trafficking-faqs.aspx#2

 

Πηγή:

https://aaplog.org/wp-content/uploads/2019/07/revised-AAPLOG-Joint-CO-5-Pornography-Sex-Trafficking-and-Abortion_with-ACPeds-logo-2.pdf

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko