Η Nike μείωσε κατά 70% την χρηματοδότηση της χρυσής Ολυμπιονίκης του στίβου Allyson Felix, όταν έμαθε ότι ήταν έγκυος

 


Από τον Brad Mattes

LifeNews.com

7 Ιουλίου 2021, Ουάσιγκτον, DC

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν στις 23 Ιουλίου!

Σε αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού, τα στοιχήματα είναι εξαιρετικά υψηλά για τους αθλητές που έχουν επενδύσει τα μέγιστα σε ένα Ολυμπιακό χρυσό.

Οι γυναίκες αθλήτριες που μένουν έγκυες στη διάρκεια της αθλητικής σταδιοδρομίας τους αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση για να κάνουν έκτρωση στα μωρά τους. Τα αγέννητα παιδιά θεωρούνται αναγκαία παράπλευρη απώλεια και εκτρώνονται για να προστατεύσουν το όνειρο της αθλήτριας να γίνει Ολυμπιονίκης....

Ένας πυρήνας όμως από δυναμικές γυναίκες - αθλήτριες βγάζει συχνά άχρηστους όσους σκέπτονται έτσι!

Η Allyson Felix είναι μία Ολυμπιακών διαστάσεων σούπερ σταρ με εννέα μετάλλια στο στίβο και έχει στόχο να συμμετάσχει και στους φετινούς - πέμπτους Ολυμπιακούς αγώνες της. Αλλά ακόμη και για μία τόσο ικανή αθλήτρια η εγκυμοσύνη μπορεί να γίνει αφορμή να απαρνηθεί τις ελπίδες και τα όνειρά της.

Η Allyson είχε υπογράψει συμβόλαιο  να εκπροσωπεί τα ρούχα της Nike από τον Δεκέμβριο του 2017, αλλά όταν η Nike ανακάλυψε ότι η αθλήτρια έμεινε έγκυος, η επιχειρηματική τους σχέση έλαβε μία εντελώς διαφορετική χροιά. Της προσφέρθηκαν κατά 70% λιγότερα χρήματα για ανανέωση συμβολαίου και τότε άρχισε ένας μεγάλος αγώνας για να λάβει η Allyson χορηγίες και από κάπου αλλού. Η εταιρική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για έναν αθλητή, για να πληρώνει τα έξοδα διαβίωσης  και προπόνησης καθώς προετοιμάζεται  για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Όμως δεν ήταν μόνο τα χρήματα τα οποία στερήθηκε η Allyson. Ήταν και ο τρόπος με τον οποίο η Nike και άλλες εταιρείες αντιμετωπίζουν τις έγκυες αθλήτριες. Η Allyson ζήτησε από τη Nike να της παράσχει «προστασία μητρότητας»  μία ρύθμιση που θα την προστάτευε από το να τιμωρηθεί για την χαμηλοτέρου επιπέδου απόδοσή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Η  Nike της το αρνήθηκε.

Αλλά η αθλήτρια δεν κάθισε με τα χέρια δεμένα. «Δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα με τη σιωπή», δήλωσε. Οι New York Times δημοσίευσαν μέρος των απόψεων της  Allyson, αποκαλύπτοντας το βρώμικο παιγνίδι του εταιρικού κόσμου - την κακομεταχείριση των εγκύων αθλητριών.

Η δημοσιοποίηση του ζητήματος βοήθησε. Το θάρρος της παρακίνησε και άλλες γυναίκες αθλήτριες να εκδηλωθούν και να μιλήσουν. Η αυξημένη πίεση στη Nike και στις άλλες εταιρείες είχε ως αποτέλεσμα έναν αυξημένο αριθμό συμβολαίων που δεν τιμωρούν τις γυναίκες που  μένουν έγκυες ή αποκτούν μωρά ενώ διαφορετικά θα είχαν ως αποτέλεσμα τις εκβιαστικές αμβλώσεις.

Αυτή η σημαντική εξέλιξη ήρθε πολύ αργά για το στίβο και στη χρυσή Ολυμπιονίκη  Sanya Richards-Ross. Βρισκόμενη υπό πίεση, έκανε άμβλωση λίγες εβδομάδες πριν αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.  Και έκτοτε πληρώνει ένα ακριβό τίμημα…  Η Sanya ομολόγησε αργότερα: η άμβλωση «δεν υπήρχε καθόλου ως επιλογή για μένα… Με κατέστρεψε». Και συνέχισε η Ολυμπιονίκης: «Έπεσα σε βαθειά απόγνωση».

Το 2004 πληροφορηθήκαμε τη δυσκολία της Tasha Danvers-Smith, μίας υποψήφιας Ολυμπιονίκης στα εμπόδια, που έμεινε έγκυος από τον σύζυγο-προπονητή της. Η Tasha Danvers-Smith αντιμετώπισε και εκείνη έντονη πίεση για να σκοτώσει το μωρό της, αλλά αρνήθηκε. Τελικά έφερε στο σπίτι ένα χάλκινο μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο.

Η Nike, αντί να  κατακριθεί για την άδικη αντιμετώπιση των γυναικών αθλητών της, θα μπορούσε να γίνει ήρωας και να ωφεληθεί επίσης οικονομικά. Φανταστείτε το όφελος, εάν είχαν αγκαλιάσει την εγκυμοσύνη της Allyson με διαφημίσεις που προωθούν παπούτσια και ρούχα που κρατούν τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό άνετους και ασφαλείς κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής προπόνησης.  Αγκαλιάζοντας και υποστηρίζοντας την εγκυμοσύνη της Allyson, η Nike θα ανέπτυσσε δεσμούς με γυναίκες όλων των ηλικιών που θα ενίσχυαν το εταιρικό της όνομα.


Αυτές οι θαρραλέες γυναίκες κέρδισαν κάτι πιο πολύτιμο από τα Ολυμπιακά μετάλλια. Εξασφάλισαν τη ζωή του παιδιού τους και απέδειξαν την αξιοπρέπεια και το δυναμισμό τους, ωφελώντας όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τις μελλοντικές γυναίκες, ώστε να μην πιέζονται ή εξαναγκάζονται σε άμβλωση ή σε ατεκνία για να προστατεύσουν την αθλητική τους σταδιοδρομία.

 

Πηγή: lifenews.com

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko