Το Ανώτατο δικαστήριο στις ΗΠΑ αποφαίνετε πως τα κέντρα συμπαράστασης εγκύων γυναικών που έχουν άμεση ανάγκη, δεν υποχρεούνται να ενημερώνουν για την άμβλωση και την αντισύλληψη.

Τα Crisis Pregnancy Centers (CPC), είναι ένας τύπος μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει συσταθεί για να συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες και να τις αποτρέπει από την έκτρωση. Τα CPC γενικά παρέχουν συμβουλές σχετικά με την έκτρωση, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και μπορούν επίσης να προσφέρουν πρόσθετες μη ιατρικές υπηρεσίες όπως οικονομική βοήθεια, πόρους για την ανατροφή των παιδιών, πνευματική χριστιανική συμπαράσταση σε γυναίκες που έκαναν έκτρωση, Βίβλους και άλλα θρησκευτικά βιβλία, ή και να παραπέμψουν παιδιά για υιοθεσία. Σε ορισμένες Πολιτείες (π.χ. Λουιζιάνα) λειτουργούν ως εγκαταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπου οι γονείς μπορούν να παραδώσουν την επιμέλεια νεογνών.

Τα CPC που χαρακτηρίζονται ως ιατρικές κλινικές μπορούν επίσης να κάνουν τεστ εγκυμοσύνης, υπερηχογραφήματα , να δώσουν απλά φάρμακα ή και άλλες υπηρεσίες. Τα CPC παρέχουν ιατρικές πληροφορίες, σχετικά με τους κινδύνους της σωματικής και ψυχικής υγείας από τις εκτρώσεις, καθώς και ως προς την ελλιπή αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών που κάποιες φορές αποτυγχάνουν στην πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Τα CPC επανδρώνονται συνήθως από χριστιανούς υποστηρικτές του κινήματος pro-life, και συχνά λειτουργούν σε σχέση με έναν από τους τρεις μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς: Care Net, Heartbeat International και Birthright International. Από το 2013, υπήρχαν περίπου 2.500 CPC στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σύγκριση με 1.800 κλινικές αμβλώσεων, ενώ και ο Καναδάς έχει αρκετές φορές περισσότερα CPC από τις κλινικές αμβλώσεων. Εκατοντάδες επιπλέον CPC λειτουργούν εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Τζωρτζ Μπους (2001-2009), τα CPC έλαβαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις. Από το 2015, περισσότερα από τις μισές από τις Πολιτείες των Η.Π.Α. βοήθησαν να χρηματοδοτηθούν είτε άμεσα είτε και μέσω της πώλησης πινακίδων αυτοκινήτων με τον τίτλο Choose Life.

Kάποιες Νομικές Δράσεις ενοχλήθηκαν από τα CPC και προσπάθησαν να περιορίσουν την «παραπλανητική» διαφήμισή τους ότι δηλαδή παρέχουν όλες τις υπηρεσίες εγκυμοσύνης, απαιτώντας από τα κέντρα να αποκαλύπτουν ότι δεν προσφέρουν υπηρεσίες αμβλώσεων, υπηρεσίες αντισύλληψης ή άλλες σχετιζόμενες με αυτές, καθώς και το ότι υπερβάλλουν με παραπλανητικό τρόπο ως προς τις επιπλοκές των εκτρώσεων ή ότι μεγαλώνουν ψευδώς την ηλικία κύησης, ώστε η μητέρα να μην προχωρήσει στην άμβλωση. Τα CPC συχνά φαίνονται σαν κλινικές αμβλώσεων, και βρίσκονται σκόπιμα κοντά τους, προκειμένου να κατευθυνθούν σ’ αυτά οι μητέρες και να σώσουν παιδιά από την άμβλωση. Αυτό ενόχλησε πολύ τους υποστηρικτές των αμβλώσεων. Το 1993, ιδρύθηκε για να βοηθήσει τα CPC το National Institute of Family and Life Advocates (NIFLA) ,ώστε για να παρέχει νομικές συμβουλές σε CPCs στις Η.Π.Α.


Ο νόμος του 2015 της Καλιφόρνιας με την ονομασία «Reproductive fact Act» απαιτεί από τα CPC, που δεν διαθέτουν ιατρικές άδειες και δεν κάνουν επεμβάσεις, να αναρτούν σήματα που δηλώνουν ότι δεν είναι ιατρικές εγκαταστάσεις με άδεια και δεν διαθέτουν επαγγελματίες ιατρούς που παρέχουν ή εποπτεύουν ιατρικές υπηρεσίες. Τα CPC πιέστηκαν επιπροσθέτως ώστε να πληροφορούν τις γυναίκες για να γνωρίσουν τα κρατικά δημόσια προγράμματα για την άμβλωση και την αντισύλληψη.
Ο νόμος αμφισβητήθηκε από το NIFLA απέναντι στο Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) στις 20 Μαρτίου 2018 και το Δικαστήριο θα αποφάσιζε εάν οι ενημερώσεις που απαιτούνται από τον California Reproductive Fact Act παραβιάζουν τη ρήτρα ανεξάρτητης ιατρικής ενημέρωσης που προβλέπεται από την Πρώτη τροπολογία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο στις 26 Ιουνίου 2018, δήλωσε ότι τα CPC που πείθουν τις γυναίκες να συνεχίσουν τις εγκυμοσύνες τους δεν υποχρεούνται να τις ενημερώνουν για κρατικές υπηρεσίες όπως η άμβλωση, καθώς μετέδωσε το πρακτορείο Reuters (Robert Barnes 26 Ιουνίου στις 11:43 π.μ.).
Κάποιοι δικαστές υποστήριξαν πως το δικαστήριο έχει επανειλημμένα επικυρώσει κρατικούς νόμους που υποδεικνύουν στους γιατρούς το πώς να συμβουλεύουν γυναίκες που ζητούν αμβλώσεις.
Άλλος υποστήριξε πως: «Εάν ένα κράτος μπορεί νόμιμα να ζητήσει από έναν γιατρό να ενημερώσει μια γυναίκα που αναζητά άμβλωση σχετικά με τις υπηρεσίες υιοθεσίας, γιατί δεν είναι σε θέση να ζητήσει από έναν ιατρό να πει σε μια γυναίκα που αναζητά φροντίδες εγκυμοσύνης ή άλλες γυναικολογικές υπηρεσίες για την άμβλωση;». «Δεν υπάρχει πειστικός λόγος για να γίνει διάκριση μεταξύ των πληροφοριών σχετικά με την υιοθεσία και της ενημέρωσης σχετικά με την άμβλωση στο πλαίσιο αυτό», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ανωτέρω επιχειρηματολογία των δικαστών –που ευτυχώς μειοψήφησαν–, η διάσωσης μιάς ανθρώπινης ζωής που θα δοθεί ενδεχομένως για υιοθεσία είναι ίσης αξίας επιλογή με αυτή της διακοπής της ζωής του αγέννητου παιδιού μέσα στη μήτρα της μητέρας του.
Οι ανωτέρω δικαστές είχαν μεγάλη υποστήριξη από ομάδες που υποστηρίζουν τις εκτρώσεις.
Η κυβέρνηση Τράμπ έλαβε τη θέση, πως όσα κέντρα είχαν άδεια να λειτουργούν ως επίσημα ιατρεία υποχρεούνται σε ενημέρωση, όσα λειτουργούν ως απλοί συμβουλευτικοί σταθμοί δεν την έχουν.

Οι δικαστές όμως του Supreme Court, στην τελική τους απόφαση ανέφεραν ότι ο εν λόγω νόμος της Καλιφόρνιας παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία. Η απόφαση βγήκε στις 26 Ιουνίου με 5 ψήφους προς 4.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου το να ενημερώσει ο ιατρός τη γυναίκα για την άμβλωση και την αντισύλληψη, ερχόταν σε αντίθεση με την φυσιογνωμία και το σκοπό του κέντρου που ήταν η υποστήριξη της ζωής.
Τα κέντρα δήλωσαν ότι ο νόμος παραβιάζει τα συνταγματικά τους δικαιώματα, αναγκάζοντάς τα να δώσουν ένα μήνυμα που είναι αντίθετο προς την αποστολή τους, η οποία είναι να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να συνεχίσουν τις εγκυμοσύνες τους.

Πηγή:
Washington Post (μαζί με βίντεο της είδησης)

Crisis pregnancy center - Wikipedia

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko