Το «United Nations Population Fund», UNPF*, προσθέτει την Άμβλωση στο κατάλογο των στόχων του που αφορούν στα «Σεξουαλικά Δικαιώματα»

 

Το Ίδρυμα είναι προσεκτικό στη χρήση της λέξης επειδή πολλά από τα μέλη του αντιτίθενται στην άμβλωση, αλλά η πρόθεσή του είναι σαφής.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, D.C., 10 Απριλίου – Το «The United Nations Population Fund» (UNFPA), εισήγαγε πρόσφατα την άμβλωση στην ανάλυση με την οποία προσδιορίζει  τους «Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης» του ΟΗΕ  (UN Sustainable Development Goals” – SDGs), παρά τις αντιρρήσεις πολλών χωρών μελών του.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση όπου καταγράφεται η  πρόοδος προς την επίτευξη ενός από τους «Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης» (SDGs). Ο εν λόγω επιμέρους στόχος, ο οποίος υπάγεται στον πέμπτο στόχο που εστιάζει στην ισότητα των φύλων, ήταν μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τους SDGs. Σχετίζεται με τη «Σεξουαλική και Αναπαραγωγική υγεία και τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα».

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι ήταν προσεκτικοί και χρησιμοποιούσαν τις προσυμφωνημένες εκφράσεις, προκειμένου να αποφύγουν τους όρους που προτιμούν οι ακτιβιστές υπέρ της άμβλωσης, δηλαδή τον όρο «Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία και Δικαιώματα» (SRHR), καθώς ο όρος αυτός υποδηλώνει την ύπαρξη «Σεξουαλικών Δικαιωμάτων», για τα οποία δεν έχει υπάρξει έως τώρα παγκόσμια συναίνεση. Επέμειναν επίσης να συμπεριληφθεί μια υπενθύμιση που να συνδέει τον στόχο αυτό με προηγούμενες συμφωνίες, στις οποίες το καλούμενο «Διεθνές Ανθρώπινο Δικαίωμα στην Άμβλωση» απορρίφθηκε, αφήνοντας το νομικό καθεστώς της άμβλωσης εκκρεμές, ως ένα θέμα που οφείλουν να καθορίσουν οι μεμονωμένες χώρες.

Μετά την ολοκλήρωση των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων για τους «Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης» τα κράτη παρέδωσαν στον UNFPA το πόνημα με το οποίο καθορίζονταν τα ιδιαίτερα σημεία που συνιστούν τους δείκτες προόδου για αυτόν τον στόχο. Ένας από τους δείκτες που χρησιμοποιεί η ανάλυση αυτή είναι ο «αριθμός των χωρών που διαθέτουν νόμους και κανονισμούς που εγγυώνται πλήρη και ισότιμη πρόσβαση των γυναικών και ανδρών ηλικίας 15 ετών και άνω στις υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας καθώς και στην αντίστοιχη  πληροφόρηση και εκπαίδευση». Ο UNFPA επέλεξε να λάβει υπόψιν του 13 θέματα από αυτή την ανάλυση περιλαμβάνοντας την «άμβλωση» ως υποπερίπτωση των «υπηρεσιών φροντίδας μητρότητας» και της «συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης», η οποία επίσης παραμένει ιδιαίτερα αμφισβητούμενο θέμα στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ.

Στην πρόσφατα δημοσιευμένη ανάλυση του ο UNFPA καθιστά σαφή την άποψή του ότι η Άμβλωση αποτελεί συστατικό στοιχείο της «Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής υγείας και των Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων» (SRHRR). «Τα δεδομένα υποδεικνύουν επιπρόσθετα ότι υφίστανται νομικά εμπόδια στην πλήρη και ισότιμη πρόσβαση στα ανωτέρω δικαιώματα σε κάποιο αριθμό περιοχών. Τέτοια εμπόδια είναι πιο εμφανή στην περίπτωση της νόμιμης πρόσβασης στην άμβλωση με μέσο όρο επιτυχίας μόλις 31% σε αυτό το ζήτημα».

Παρακάτω σε αυτήν την έκθεση στην καταχώρηση των παραγόντων που διευκολύνουν την πλήρη πρόσβαση στα SRHRR, ο UNFPA περιλαμβάνει το γεγονός ότι «η άμβλωση είναι νόμιμη υπό ορισμένους ή και κανένα όρο στο 93% των εξεταζομένων χωρών».

Ο UNFPA έχει ένα μακρό ιστορικό στην χαλαρή οριοθέτηση ανάμεσα στην υποστήριξη των θέσεών του, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η προώθηση της νομιμοποίησης της άμβλωσης, και στο να κάνει ακριβώς το αντίθετο, συνεχώς και με ύπουλα μέσα. Παρά την έλλειψη συμφωνίας σχετικά με την ορολογία για τα SRHRR και τη συμπερίληψη των «σεξουαλικών δικαιωμάτων» ο UNFPA χρησιμοποιεί συχνά τέτοια γλώσσα στις εκθέσεις του και προωθεί τη συμπερίληψη τέτοιου τύπου φρασεολογίας και στα ψηφίσματα που διαπραγματεύεται στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ. Ο UNFPA έχει επίσης υποστηρίξει την προώθηση της «Ασφαλούς άμβλωσης» εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το νόμο, ως τρόπο για να προληφθεί η «Μη ασφαλής άμβλωση».

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν το ιστορικό του UNFPA να προωθεί τις θέσεις τού κινήματος υπέρ των αμβλώσεων, φροντίζοντας βέβαια να μην το κάνει στα φανερά, αυτή η νέα έκθεση είναι εντυπωσιακή για την τόλμη της. Χαρακτηρίζοντας με ξεκάθαρο τρόπο την απελευθέρωση των νόμων περί άμβλωσης ως «επίτευγμα» και ως «μέτρο προώθησης» της πρόσβασης στην υγεία και τα δικαιώματα, ο UNFPA διατυπώνει μια θέση εκτός της συναίνεσης των κρατών μελών του ΟΗΕ και εκτός της εντολής που έχει λάβει.

Μόλις ένα χρόνο πριν ο UNFPA εξέδωσε ανακοίνωση ως απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να μην τον χρηματοδοτήσουν, εν μέρει λόγω των δραστηριοτήτων του υπέρ της άμβλωσης. Επ᾿ αυτού ο UNFPA επέμεινε πως «δεν προωθεί αλλαγές στο νομικό καθεστώς των αμβλώσεων». Η γλώσσα όμως αυτής της τελευταίας έκθεσης από τον UNFPA υποδηλώνει ότι αυτό δεν ισχύει πλέον, εάν πράγματι ίσχυε κάποτε.

* UNFPA, Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Παγκόσμιο Πληθυσμό.

 

Πηγή: lifesitenews.com

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!