Σώζοντας τα εξαιρετικά πρόωρα μωρά! Στις 19 εβδομάδες από τη σύλληψη!

 

Charlote Lozier Institute

Σχόλιο «Αφήστε με να ζήσω!»: Σώζονται με τη φροντίδα των ιατρών, μωρά σε ηλικία  που τους αφαιρείται η ζωή με νόμιμη άμβλωση.*

_______________________
 

Η ιατρική πρόοδος παγκοσμίως έκανε δυνατή τη διάσωση των εξαιρετικά πρόωρων μωρών σε όλο και μικρότερες ηλικίες κύησης, κάνοντας την ηλικία βιωσιμότητας έξω από τη μήτρα όλο και μικρότερη. Πριν από χρόνια, οι γιατροί μας άφηναν έκπληκτους σώζοντας παιδιά που γεννήθηκαν στις 21 εβδομάδες μετά τη σύλληψη (23 εβδομάδες κύησης). Τώρα, αναλαμβάνουν με επιτυχία και σώζουν  όλο και συχνότερα παιδιά στις 21 εβδομάδες μετά τη σύλληψη! Αυτή τη στιγμή πρωτοποριακές ιατρικές ομάδες προσπαθούν να σώσουν παιδιά που γεννήθηκαν στην 19η ή και 20η εβδομάδα μετά τη σύλληψη (21 και 22 εβδομάδες κύησης). Φυσικά, τα ποσοστά επιβίωσης για αυτά και γενικά για όλα τα πρόωρα βρέφη, είναι πολύ υψηλότερα σε νοσοκομεία που έχουν επενδύσει σε ειδικό εξοπλισμό και εκπαίδευση.

Εικόνα: Πρόωρο μωρό σε θερμοκοιτίδα. Η αναπνοή, η αρτηριακή πίεση, η θερμοκρασία και η σίτιση του μωρού παρακολουθούνται στενά.


Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει πολύ για την αυξημένη πιθανότητα επιβίωσης στα εξαιρετικά πρόωρα βρέφη
.

Οι πνεύμονες αυτών των βρεφών είναι υποανάπτυκτοι. Οι ώριμοι πνεύμονες είναι γεμάτοι μικροσκοπικούς αερόσακους, που ονομάζονται κυψελίδες. Το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα μεταφέρονται στο αίμα  μέσω του τοιχώματος των κυψελίδων. Οι κυψελίδες μοιάζουν με φουσκίτσες. Για να μην κολλήσουν οι κυψελίδες όταν ξεφουσκώσουν κατά την εκπνοή του μωρού, το σώμα παράγει μια ουσία που ονομάζεται επιφανειοδραστική ουσία που βοηθά τις κυψελίδες να ανοίξουν ξανά. Τα εξαιρετικά πρόωρα βρέφη δεν παράγουν αρκετή επιφανειοδραστική ουσία, οπότε οι γιατροί χρησιμοποιούν ένα συνθετικό επιφανειοδραστικό παράγοντα που υποστηρίζει τις κυψελίδες για να παραμείνουν ανοιχτές. Επιπλέον, οι γιατροί βοηθούν τα εξαιρετικά πρόωρα βρέφη να δημιουργήσουν περισσότερο δικό τους επιφανειοδραστικό παράγοντα, δίνοντας στη μητέρα κορτιζόνη πριν από τον αναμενόμενο πρόωρο τοκετό. Τα κορτικοστεροειδή βοηθούν τους πνεύμονες να ωριμάσουν γρηγορότερα, και τα βρέφη να αναπνέουν καλύτερα έξω από τη μήτρα.

Τα εξαιρετικά πρόωρα μωρά συχνά έχουν δυσκολία να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους, οπότε χρησιμοποιούνται ειδικές θερμοκοιτίδες και κουβέρτες που τα διατηρούν ζεστά. Η αρτηριακή τους πίεση και η κυκλοφορία του αίματος παρακολουθούνται στενά, όπως και η διατροφή τους. Λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την προστασία των ματιών και του δέρματός τους από το φως και την τριβή.

Καθώς όλο και περισσότερα νοσοκομεία επενδύουν σε ιατρικό εξοπλισμό  και εκπαιδεύουν τις μαιευτικές και νεογνολογικές τους ομάδες για τη θεραπεία αυτών των θαυμαστών ασθενών, όλο και περισσότερα από αυτά τα μωρά θα επιβιώνουν, φέρνοντας χαρά και ελπίδα στις οικογένειές τους.

Εικόνα: Αυτό το πρόωρο κοριτσάκι γεννήθηκε στις 26 εβδομάδες και 6 ημέρες κύησης, με βάρος περίπου 990 γραμμάρια. Η φωτογραφία τραβήχτηκε περίπου 24 ώρες μετά τη γέννησή της. Ένας αναπνευστήρας τη βοηθά να αναπνέει στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. (30 Μαΐου 2009)

 

Παραπομπή:

*Η άμβλωση δυστυχώς είναι νόμιμη στην Ελλάδα στην ηλικία των 19 εβδομάδων κύησης,  εφόσον το παιδί συνελήφθη με σεξουαλική κακοποίηση, αλλά  και  σε οποιαδήποτε ηλικία κύησης, εφόσον κριθεί πως πρόκειται για παθολογικό νεογνό ή υπάρχουν λόγοι υγείας της μητέρας. https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/n-4619-2019/arthro-304-poinikos-kodikas-nomos-4619-2019-diakopi-tis

 

Πηγή: lozierinstitute.org

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!