Είναι πολύ βάρβαρο... Μαρτυρία ενός γιατρού που κάνει υπερηχογραφήματα…

 

Ρώτησα  εάν ένας επαγγελματίας ιατρός θα μπορούσε να μοιραστεί μαζί μου την εμπειρία του από την βοήθεια που προσέφερε σε μια άμβλωση.

Η παρακάτω μαρτυρία προέρχεται από τα «εισερχόμενά» μου και έχω άδεια για κοινή χρήση της, ανώνυμα βέβαια….


Ως υπερηχογραφιστής, είχα την ατυχή εμπειρία να βοηθήσω σε μια διαδικασία «εκκένωσης της μήτρας» τύπου D&E(1). Ο γιατρός που εκτελεί την άμβλωση δεν είναι ποτέ μόνος του στην αίθουσα. Είναι παρών ο αναισθησιολόγος, το προσωπικό καθαρισμού, υπάρχει διαθέσιμη νοσηλεύτρια και μερικές φορές και υπερηχογραφιστής γιατρός. Όλοι αυτοί «αιχμαλωτίζονται» να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια της «διαδικασίας».

Ένα πρωί λοιπόν, καθώς έφτασα στη δουλειά, το αφεντικό μου είπε ότι ένας χειρουργός ζήτησε καθοδήγηση υπερήχων στο OR (Operating Room), την αίθουσα επεμβάσεων, οπότε έπρεπε να πάω για να προσφέρω βοήθεια στη χειρουργική επέμβαση. Δεν είχα ιδέα περί τίνος επρόκειτο μέχρι να φτάσω το χειρουργείο. Κατά την άφιξή μου, μου είπαν να τοποθετήσω τον ανιχνευτή, την κεφαλή του μηχανήματος υπερήχων, στη λεκάνη της μητέρας και να σαρώνω καθ 'όλη τη διάρκεια της «διαδικασίας».

Χωρίς να καταλάβω από την αρχή τι πραγματικά συνέβαινε, έμεινα έκπληκτος βλέποντας τον γιατρό να προωθεί έναν καθετήρα μέσα στον αμνιακό σάκο. Με τους υπερήχους παρακολουθούσα το έμβρυο να αγωνίζεται να αποφύγει τον καθετήρα και να κρυφτεί στον πυθμένα (fundus) της μήτρας της μητέρας της για να ξεφύγει. (Ναι, η εγκυμοσύνη ήταν αρκετά προχωρημένη ώστε μπορούσα να διακρίνω το φύλο). Μετά, είδα με φρίκη το γιατρό καθώς προωθούσε μία λαβίδα-σφιγκτήρα για να συλλάβει το μικρό της πόδι.


Η μικρή κινούνταν πέρα-δώθε με πόνο, προσπαθώντας συγχρόνως να απελευθερωθεί, αλλά δεν υπήρχε μέρος να πάει πουθενά . Στη συνέχεια, ο γιατρός τράβηξε με δύναμη, μέχρις ότου το πόδι αποσχίστηκε από το σώμα της. Η μικρή κουλουριάστηκε και αντιδρώντας από τον πόνο  κυρτώθηκε σε μια συμπαγή μπάλα. Αλλά δεν είχε νόημα… Η λαβίδα άρπαξε κατόπιν το χέρι της και εκείνη προσπάθησε ξανά να απομακρυνθεί, όχι όμως με την προηγούμενη δύναμη, επειδή καθώς ξεκολλούσε το χέρι από το σώμα της εκείνη πέθαινε…. (Ήταν πολύ δύσκολο να παρακολουθήσω αυτή τη στιγμή, γιατί τα δάκρυα κύλαγαν στα μάγουλά μου).

Το παιδί κουλουριάστηκε ξανά σε μια σφιχτή μπάλα, αλλά τώρα η συσκευή άρπαξε το άλλο πόδι της και το ξεκόλλησε από το σώμα της. Αυτή την ώρα ο κτύπος της καρδιάς της είχε πλέον επιβραδυνθεί σημαντικά, αλλά ήταν ακόμα ζωντανή (δεν της είχαν κάνει κάποια ένεση..) Στη συνέχεια, ο σφιγκτήρας άρπαξε και το τελευταίο της άκρο και το ξέσκισε.

Το παιδί τινάχθηκε και σπαρτάρησε και κατόπιν η καρδιά της σταμάτησε οριστικά να χτυπά. Τότε και εγώ τους ανακοίνωσα ότι δεν υπήρχε πλέον καρδιακή δραστηριότητα ...»

Παραπομπή

  1. Η διαστολή και εκκένωση (D&E, Dilation and Evacuation) είναι χειρουργική επέμβαση, που χρησιμοποιείται κυρίως για την άμβλωση. Γίνεται διαστολή του τραχήλου και χειρουργική εκκένωση της μήτρας (με σκοπό την απομάκρυνση του εμβρύου, του πλακούντα και άλλων  ιστών) μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Εκτός από μέθοδος άμβλωσης είναι και η συνήθης διαδικασία αφαίρεσης όλου του περιεχομένου της μήτρας μετά από παθολογική αυτόματη αποβολή του εμβρύου.

 

Πηγή: https://www.instagram.com/p/CM2BxGsDsWD/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko