Βίντεο που ανεβάζει νέα γυναίκα στοTikTok αποκαλύπτει τη σχέση ορμονικής αντισύλληψης και θρόμβων αίματος και γίνεται viral

  

Η προσωπική της ιστορία έχει ως τώρα πάνω από 10.5 εκ. προβολές και χιλιάδες σχόλια.

LiveAction

Από την Cassy Fiano-Chesser,  

19 Σεπτεμβρίου 2022

Η ορμονική αντισύλληψη  συστήνεται συχνά στις γυναίκες ως τρόπος για να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της σεξουαλικότητάς τους και να αποφύγουν την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, οι γυναίκες σπάνια λαμβάνουν τις αναγκαίες σχετικές πληροφορίες πριν προχωρήσουν στην χρήση των ορμονικών αντισυλληπτικών.

Ειδικότερα,

 • Η ορμονική αντισύλληψη συχνά αποτυγχάνει και προκύπτει εγκυμοσύνη. «Στην πράξη το χάπι είναι περίπου 91% αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 9 στις 100 χρήστριες χαπιών μένουν έγκυες κάθε χρόνο».(1)
 • Πολύ περισσότερες είναι οι περιπτώσεις που συμβαίνει γονιμοποίηση και δημιουργία εμβρύου το οποίο όμως πεθαίνει πρόωρα πριν καν δώσει θετικό το σύνηθες τεστ κύησης. Αυτό συμβαίνει διότι το μικροσκοπικό έμβρυο αδυνατεί να εμφυτευτεί στη μήτρα λόγω της επίδρασης του αντισυλληπτικού στο εσωτερικό της. Έχουμε σύλληψη και ταχεία καταστροφή της μέσω πρώιμης απόρριψης πριν η εγκυμοσύνη γίνει αντιληπτή με τα συνήθη μέσα. Αυτές οι εγκυμοσύνες γίνονται αντιληπτές με ειδική μεθοδολογία. (2)
 • Και επιπλέον, όλο και περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν φρικτές παρενέργειες από την χρήση της.

Μια 19χρονη κοπέλα, η Sydney Marshall βρήκε το θάρρος να διηγηθεί την περιπέτειά της στο TikTok, για το πώς το «χάπι» οδήγησε σε σχηματισμό θρόμβου αίματος που ταξίδεψε στον εγκέφαλό της, οδηγώντας την στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τη διήγηση της Μάρσαλ, τα συμπτώματά της ξεκίνησαν με έναν ελαφρύ πονοκέφαλο που όμως δεν υποχωρούσε με τα απλά παυσίπονα.  Όταν αυτός μετατράπηκε σε ημικρανία που διαρκούσε πέντε ημέρες, πήγε στα Επείγοντα όπου της χορηγήθηκε ενέσιμη κορτιζόνη. Η κορτιζόνη τη βοήθησε για λίγο αλλά σύντομα η ημικρανία της επανήλθε. Τότε υπεβλήθη εκτάκτως  σε μαγνητική και αξονική τομογραφία, από τις οποίες διαπιστώθηκε η εμβολή σε αγγείο του εγκεφάλου. Της εξήγησαν  ότι ο θρόμβος δημιουργήθηκε  πιθανότατα από την δράση της ορμονικής αντισύλληψης που έπαιρνε από διετίας.

Το βίντεο της Sydney έγινε γρήγορα viral και  πολλές γυναίκες βρήκαν την ευκαιρία να σχολιάσουν γράφοντας και τις τρομακτικές προσωπικές τους εμπειρίες.(3)

 • Να ζήσεις!!! Όλα αυτά είναι αληθινά. Είμαι νοσοκόμα και έχω δει πολλούς θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο και τους πνεύμονες από τα ορμονικά αντισυλληπτικά.
 • Το ίδιο, αλλά στον πνεύμονά μου. Ενοχοποιούνται τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια. Οι εξετάσεις μου έδειξαν διαταραχή του αίματος στον παράγοντα V της πήξης.
 • Οι γιατροί πρέπει να μας ελέγχουν πριν μας τα συνταγογραφήσουν.
 • Το ίιιιιδιο συνέβη και σε μένα. 😳 Είναι ανησυχητικό το πόσες γυναίκες έχουν πάθει τα ίδια ώς τώρα.
 • Ω Θεέ μου…. Αυτό συνέβη και σε μένα… Έπαιρνα αντισυλληπτικά από τότε που ήμουν 15 ετών (τώρα είμαι 25-26). Με έστειλαν στο σπίτι αφού έκαναν ΟΛΕΣ τις απεικονίσεις, οσφυονωτιαία παρακέντηση και εξετάσεις αίματος. Μετά από 3 ώρες έπαθα επιληπτική κρίση και μπήκα ξανά μέσα και τότε ήταν που διαπίστωσαν τον θρόμβο…
 • Ίδιο. Και τώρα έχω έναν μη καρκινικό όγκο στην υπόφυση μου, (στον εγκέφαλο) που προκαλεί μια ορμονική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά μου.
 • Έπαθα εγκεφαλικό στα 25 μου από την ορμονική αντισύλληψη, τώρα είμαι 38.
 • Είχα μια πνευμονική εμβολή από το δικό μου χάπι στα 24 μου! Μισώ που το περνάς αυτό! Σας ευχαριστούμε για την ευαισθητοποίηση!
 • Ω Θεέ μου, είχα θρόμβους και στους δύο πνεύμονες από τα αντισυλληπτικά και συνέχιζα να αγνοώ τα συμπτώματα, γιατί νόμιζα ότι ήταν το άσθμα μου.
 • Αυτό συνέβη και σε μένα όταν αναγκάστηκα να κάνω μια επέμβαση στο γόνατο. Είχα πολλούς θρόμβους και ταξίδεψαν στους πνεύμονές μου. Μπήκα στη ΜΕΘ και παραλίγο να πεθάνω.
 • Είχα σχεδόν ακριβώς την ίδια εμπειρία τον περασμένο μήνα (θρόμβωση φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου, «CVST») και αυτή αποδόθηκε στη μακροχρόνια χρήση ορμονών. Χαίρομαι πολύ που το «έπιασες» και είσαι εντάξει! Να προσέχεις!
 • Σε νιώθω, πέρασα και εγώ 2 εβδομάδες στο νοσοκομείο αυτό το καλοκαίρι με πολλούς θρόμβους στο αίμα από τα αντισυλληπτικά μου.

Το μοντέλο Hailey Beiber δημοσιοποίησε επίσης την περιπέτειά της. Έπαθε ένα μίνι εγκεφαλικό μετά την έναρξη ορμονικής αντισύλληψης. «Μόλις είχα ξεκινήσει τα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία δεν έπρεπε ποτέ να πάρω γιατί έτσι κι αλλιώς είμαι άτομο που πάσχω από ημικρανίες», είπε. «Και δεν το είχα πει αυτό στους γιατρούς μου. Έτσι, εσείς οι κυρίες, εάν υποφέρετε από ημικρανίες και σκοπεύετε να πάρετε αντισυλληπτικά χάπια, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας γιατί το εγκεφαλικό είναι μια πιθανή παρενέργεια από τα αντισυλληπτικά χάπια».

Η Μάρσαλ είπε στο Buzzfeed ότι δεν είχε ποτέ τέτοια συμπτώματα πριν αρχίσει να παίρνει τα αντισυλληπτικά στα 17 της. «Όταν οι γιατροί μου είπαν ότι διαγνώστηκα με θρόμβωση φλεβώδους κόλπου του εγκεφάλου, αισθάνθηκα μπερδεμένη και σοκαρισμένη. Μου εξήγησαν ότι είχα έναν θρόμβο σε μια φλέβα στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού μου, που πορευόταν προς την  κάτω πλευρά του εγκεφάλου μου».

Προς το παρόν, παίρνει αντιπηκτικά και οι γιατροί θα συνεχίσουν να την παρακολουθούν τους επόμενους έξι μήνες. Είναι χαρούμενη που έλαβε θεραπεία πριν εκδηλώσει το εγκεφαλικό (σημ: εννοεί με παράλυση),  και η επιθυμία της είναι οι γυναίκες να γνωρίζουν καλύτερα τις πιθανές παρενέργειες που συνοδεύουν τη λήψη αυτών των χαπιών.

Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που συνδέονται με την ορμονική «αντισύλληψη»  συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου κατάθλιψης και οι πιο πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους. Οι γυναίκες πριν τη λήψη της πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους για τις ίδιες, τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας της, καθώς και το γεγονός πως η «προληπτική» τους δράση για την εγκυμοσύνη είναι μάλλον η αντιεμφυτευτική του δημιουργηθέντος ζυγώτη-ανθρώπου παρά η περιγραφόμενη αντι - συλληπτική.

 

Παραπομπές:

 1. https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill/how-effective-is-the-birth-control-pill
 2. Μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Μαιευτήρων και Γυναικολόγων Υπέρ της Ζωής (AAPLOG) https://www.afistemenaziso.gr/texts/medical/methodoi-ektrwshs/i-dynitika-emvryoktonos-drasi-ton-sygxronon-antisylliptikon
 3. //www.tiktok.com/@sydneymarshall/video/7128944429263490346?is_from_webapp=v1&item_id=7128944429263490346">https://www.tiktok.com/@sydneymarshall/video/7128944429263490346?is_from_webapp=v1&item_id=7128944429263490346

 

 

Πηγή: liveaction.org

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko