Η Άμβλωση δεν έχει θέση στη Θεραπεία του Λεμφώματος στη κύηση

 

Το πρoσφάτως διαγνωσμένο λέμφωμα Hodgkin μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς να απαιτείται διακοπή της κύησης

Το λέμφωμα Hodgkin που διαγνώστηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια χωρίς διακοπή της κύησης σύμφωνα με νέα ευρήματα.

«Η έκβαση της ασθένειας για τη μητέρα δεν είναι χειρότερη σε σύγκριση με τις μη εγκύους ασθενείς», δήλωσε στο The Reuters Health  ο Δρ Frederick Amant από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Leuven, KU Leuven στο Βέλγιο. «Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα κατά την κύηση έχουν ως αποτέλεσμα την ελαττωμένη συγκέντρωση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, και ως εκ τούτου, υπήρχε η υπόθεση ότι η χημειοθεραπεία θα μπορούσε να είναι λιγότερο αποτελεσματική. Αυτό όμως δεν επιβεβαιώθηκε και αποτελεί σοβαρό επιχείρημα για να μη διακοπεί η εγκυμοσύνη, αλλά να διατηρηθεί και να γίνει συγχρόνως θεραπεία της μητέρας».

therapeia toy lemfwmatos 02


Προηγηθείσες μελέτες έχουν επίσης τεκμηριώσει τα καθησυχαστικά αποτελέσματα σε έγκυες με λέμφωμα Hodgkin και ενίσχυσαν τη θέση για τη χρησιμότητα της  χημειοθεραπείας πριν το τοκετό. Αυτό έχει οδηγήσει ώστε περισσότερες έγκυες γυναίκες να  λαμβάνουν αντικαρκινικά φάρμακα.

Για τη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του The Lancet Haematology, στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, ο Δρ Amant και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από το  International Network on Cancer, Infertility and Pregnancy (INCIP), που ελήφθησαν από 17 ακαδημαϊκά Κέντρα σε 11 χώρες. Αξιολόγησαν τη διαχείριση και τα μαιευτικά αποτελέσματα επί 134 εγκύων γυναικών που είχαν διαγνωσθεί με λέμφωμα Hodgkin κατά την εγκυμοσύνη, σε σύγκριση με 211 μη έγκυες γυναίκες με λέμφωμα Hodgkin, με αναλογία στο στάδιο της νόσου και στο προγνωστικό score στη διάγνωση.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, 56 γυναίκες (42%) δεν έλαβαν θεραπεία, 72 γυναίκες (54%) έλαβαν χημειοθεραπεία και έξι γυναίκες (4%) έλαβαν ακτινοθεραπεία. Το πιο συνηθισμένο σχήμα χημειοθεραπείας, που χορηγήθηκε σε 66 γυναίκες, ήταν ABVD (doxorubicin, bleomycin, vinblastine and dacarbazine)  στις τυπικές δόσεις. Οι περισσότερες εγκυμοσύνες (120, το 90%) είχαν ως αποτέλεσμα τη γέννηση ζώντων νεογνών. Υπήρχαν δύο γεννήσεις νεκρών νεογνών και δύο αποβολές, ενώ 10 γυναίκες (7%) που διαγνώστηκαν κατά το πρώτο ήμισυ της εγκυμοσύνης επέλεξαν τον τερματισμό της εγκυμοσύνης τους.

Οι γυναίκες που έλαβαν χημειοθεραπεία πριν τη γέννηση, είχαν κάποιες πρώιμες επιπλοκές, κυρίως συσπάσεις μήτρας (12% έναντι 7%) και πρόωρη ρήξη μεμβρανών (5% έναντι 0%).

Η συχνότητα εμφάνισης νεογνών που ήταν μικρά για την ηλικία κύησης, δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των εκτεθειμένων σε χημειοθεραπεία και των μη εκτεθειμένων νεογνών. Τέσσερα από τα 123 παιδιά (3%) είχαν μία σημαντική συγγενή ανωμαλία κατά τη γέννηση και άλλα τέσσερα παιδιά είχαν μικρές ανωμαλίες. Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, κυρίως λόγω πρόωρου τοκετού.

Η επιβίωση με λέμφωμα Hodgkin πρώιμου και προχωρημένου σταδίου δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των εγκύων ασθενών και των αντιστοίχων μη ασθενών. Επιπλέον, η επιβίωση δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των 21 εγκύων ασθενών με νόσο αρχικού σταδίου, που επέλεξαν να καθυστερήσουν την έναρξη της θεραπείας τους,  όταν συγκρίθηκαν με την ομάδα ελέγχου.

«Τα θέματα της πρόγνωσης της μητέρας δεν αποτελούν πλέον επιχείρημα για τη διακοπή της εγκυμοσύνης», δήλωσε ο Δρ Amant. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι ασθενείς είναι συχνά μεγάλες σε ηλικία και έχουν ιστορικό υπογονιμότητας».

«Πρέπει να διερευνήσουμε αυτά τα ζητήματα και σε άλλους τύπους καρκίνου», είπε. «Συνεπώς, η INCIP συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων νέων περιπτώσεων και μακροπρόθεσμης παρακολούθησης».

Ο Giovanni Codacci-Pisanelli, από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, ο οποίος συνέγραψε μία από τις πηγές της εργασίας, δήλωσε στο Reuters Health μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: «Είναι πολύ σημαντικό όλοι όσοι εμπλέκονται στην παροχή βοήθειας σε έγκυες γυναίκες (αιματολόγοι/ογκολόγοι, μαιευτήρες/γυναικολόγοι, γενικοί ιατροί) να γνωρίζουν ότι ο καρκίνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και συγκεκριμένα του λεμφώματος Hodgkin) δεν απαιτεί τον τερματισμό της εγκυμοσύνης! Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες που σίγουρα πρέπει να συζητηθούν λεπτομερώς με τη γυναίκα και τον σύντροφό της, κάτι που οπωσδήποτε συνεπάγεται ορισμένα ρίσκα, αλλά μπορεί να μας δώσει σημαντικά αποτελέσματα».

«Θα ήθελα να προσθέσω», συνέχισε ο ίδιος, «ότι πολλοί αιματολόγοι/ογκολόγοι γνωρίζουν καλά αυτή την εξέλιξη και κανείς δεν έχει δικαίωμα να ενσταλάξει αδικαιολόγητο φόβο στις γυναίκες, ιδιαίτερα σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη φάση της ζωής τους». «Δυστυχώς, αυτό είναι που συμβαίνει, και η κάθε τρομακτική λέξη που λέγεται από τους λιγότερο ειδικούς, είναι ικανή να καταστρέψει την γνώμη  ακόμη και του πιο κατάλληλου ειδικού».

«Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η εγκυμοσύνη μετά από καρκίνο θεωρείτο αδιανόητη», δήλωσε ο Dr. Codacci-Pisanelli. «Γνωρίζουμε τώρα ότι μπορεί να είναι δυνατή χωρίς συνέπειες για τη γυναίκα ή τα παιδιά της».

therapeia toy lemfwmatos 01


Η Caroline E. Weibull, από την Karolinska Institutet, στη Στοκχόλμη, ανέφερε πρόσφατα ότι έχει παρόμοια αποτελέσματα κυοφορίας για γυναίκες με ή χωρίς λέμφωμα Huntington, και δήλωσε ηλεκτρονικά στο Reuters Health: «Η θεραπευτική πρόταση έχει προχωρήσει στην χορήγηση ABVD κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στην πρόκληση πρώιμου τοκετού για τις γυναίκες με διάγνωση προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Τα αποτελέσματα αυτά είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και επιβεβαιώνονται από πολλαπλά κέντρα».

 

Πηγή: https://www.medscape.com/viewarticle/920045

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko