Τα από του στόματος Ορμονικά Αντισυλληπτικά συνδέονται άμεσα με Καταθλιπτική Ψυχιατρική Συμπτωματολογία στις Έφηβες κοπέλες.

  

Βασισμένο σε άρθρο δημοσιευμένο στο JAMA Psychiatry.

Published online October 2, 2019.

Doi: https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2019.2838

Η χρήση των από του στόματος αντισυλληπτικών, σύμφωνα με νέα έρευνα (1), συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών και άλλων ψυχιατρικών συμπτωμάτων στις νέες γυναίκες. Μια μεγάλης προοπτικής μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που έλαβαν από το στόμα αντισυλληπτικά χάπια –oral contraceptive pills (OCPs)–, ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν περισσότερη ευκολία στο κλάμα, έλλειψη ενεργητικότητας, προβλήματα διατροφής, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και υπερυπνία σε σύγκριση με τις άλλες συνομήλικες που δεν έλαβαν OCPs.

Η χρήση OCPs επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ανδρογόνων και ορμονών που απελευθερώνονται στο στρες. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις ορμονικές διακυμάνσεις, που συνοδεύει η λήψη αυτών των αντισυλληπτικών. Επίσης, σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τα συναισθήματα, όπως η αμυγδαλή, ο προμετωπιαίος φλοιός και ο ιππόκαμπος, εξακολουθούν να ωριμάζουν κατά την εφηβεία. «Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν ακόμη εγκεφαλικά την πλήρη ικανότητα διαχείρισης των συναισθηματικών τους καταστάσεων. Οι έφηβοι εξάλλου ασχολούνται με πολλά θέματα, γεγονός που τους καθιστά πιο ευαίσθητους σε πολλούς παράγοντες που προσλαμβάνουν εξωτερικά και επηρεάζουν το σώμα τους και τον εγκέφαλό τους», δήλωσε η υπεύθυνη ερευνήτρια Joffe.

Τέτοια συμπτώματα, επισημαίνουν οι ερευνητές, μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής. Είναι σημαντικό να παρακολουθούνται τα συμπτώματα κατάθλιψης σε αυτές τις έφηβες, δήλωσε η ερευνήτρια Hadin Joffe, MD, από το Connors Center for Women's Health and Gender Biology, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Boston, Massachusetts, στο Medscape Medical News.

«Οι νεαρές γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα διάθεσης, ενώ βρίσκονται στο χάπι, αυτό πρέπει να καταγραφεί, έτσι ώστε να μην παρεμποδίζει τη λειτουργικότητά τους, τις σχέσεις τους και τα μαθήματά τους στο σχολείο ή ακόμη και την ικανότητά τους να παίρνουν το φάρμακο, εάν αυτή είναι η θεραπεία επιλογής», πρόσθεσε.

Οι λόγοι για τους οποίους μιά έφηβη λαμβάνει OCPs περιλαμβάνουν τη ρύθμιση της περιόδου, τον έλεγχο των επώδυνων συμπτωμάτων και την πρόληψη της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Οι εν δυνάμει κίνδυνοι περιλαμβάνουν επιδείνωση της ψυχικής διάθεσης και, αν όχι τόσο συχνά στους νέους, τη δημιουργία θρόμβων αίματος στα άκρα, την καρδιά, τον εγκέφαλο, την πνευμονική εμβολή και  την αυξημένη αρτηριακή πίεση.


efvikh aytoktvnia sexualikh diapaidageghsh ektrwsh 02


Επιβεβαίωση της συσχέτισης.

Σχολιάζοντας για το Medscape Medical News, η Maureen Sayres Van Niel, η οποία είναι πρόεδρος του Γυναικείου τμήματος της American Psychiatric Association και ψυχίατρος Αναπαραγωγής στο Cambridge της Μασαχουσέτης, περιέγραψε τη μελέτη ως «σημαντική» και «καλώς δομημένη».

Τα αποτελέσματά της τα επιβεβαιώνουν και μελέτες από τις Σκανδιναβικές και τις Κάτω Χώρες, «οι οποίες είναι σε πλεονεκτικότερη επιστημονικά θέση, επειδή διαθέτουν πλήρη ιατρικά δεδομένα για τις γυναίκες ξεκινώντας από τη γέννηση και μέχρι το θάνατο», δήλωσε η Van Niel.

Προηγούμενες «εξαιρετικές» μελέτες –μία από τη Σουηδία και μία από τη Δανία – έδειξαν επίσης μια «σαφή συσχέτιση» μεταξύ της χρήσης ορμονικών αντισυλληπτικών και κατάθλιψης και χρήσης αντικαταθλιπτικής αγωγής αργότερα στη ζωή. Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι η νέα αυτή ανάλυση είναι διαφορετική καθώς αξιολόγησε την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων ενώ τα κορίτσια ελάμβαναν ταυτόχρονα από του στόματος αντισυλληπτικά. Ορισμένα ευάλωτα νεαρά κορίτσια μπορεί να έχουν προδιάθεση για καταθλιπτικά συμπτώματα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ορμονικές διακυμάνσεις, δήλωσε η Van Niel. Οι ερευνητές εργάζονται ώστε να ανακαλύψουν γενετικούς δείκτες και βιοδείκτες για να εντοπίσουν τέτοια ευαίσθητα άτομα, συμπλήρωσε.

(1) Πρωτότυπη ανακοίνωση:

October 2,2019, Association of Use of Oral Contraceptives WithDepressive Symptoms Among Adolescents and Young Women

Anouk E.de Wit,BSc1,2; Sanne H.Booij,PhD1; Erik J.Giltay,MD, PhD3; et al Hadine Joffe,MD, MSc2,4; Robert A.Schoevers,MD, PhD1; Albertine J.Oldehinkel,PhD1

Από: https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2751923?guestAccessKey=653456f6-38a8-4a18-8150-dd9cbcf099a3&utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_content=tfl&utm_term=100219

Πηγή άρθρου:

https://www.medscape.com/viewarticle/919328#vp_1

 

Σχόλιο «Αφήστε με να Ζήσω!»: Πολλά νέα κορίτσια ή και μεγαλύτερες γυναίκες, προκειμένου να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα απαλλαγμένη από την πιθανότητα εγκυμοσύνης, καταφεύγουν στα από του στόματος ορμονικά αντισυλληπτικά δισκία. Τα σκευάσματα αυτά θεωρείται ότι αναστέλλουν την ωορρηξία και πράγματι σε πολλές περιπτώσεις το επιτυγχάνουν, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι κάποτε ωορρηξία και γονιμοποίηση επισυμβαίνουν, αλλά με τις ορμονικές τους επιδράσεις στο ενδοθήλιο της μήτρας, αυτό καθίσταται όχι μόνο αφιλόξενο για εμφύτευση, αλλά επιπρόσθετα με την καταμήνια αιμορραγία παρασύρεται και θανατώνεται η όποια βλαστοκύστη- πρώιμο μωρό, έχει ενδεχομένως εμφυτευθεί. Το άρθρο αυτό δεν διαπραγματεύεται την αντισυλληπτική ή αντιεμφυτευτική δράση τους, αλλά μιά άλλη δυσάρεστη για τη νέα κοπέλα συμπτωματολογία, την Ψυχιατρική και ειδικότερα την Κατάθλιψη.

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko