Ανατρέφοντας παιδιά που σέβονται τη ζωή

Είστε μια  οικογένεια που αγωνίζεται υπέρ της ζωής. Είστε πολύτεκνοι, έχετε λιγότερα παιδιά ή απλά τα αγαπάτε.

Κάνετε συνειδητό πνευματικό αγώνα με την ευλογία του Πνευματικού σας. Προσεύχεστε να σταματήσουν οι αμβλώσεις. Μπορεί να μην μιλάτε για θέματα σχετικά με τη ζωή του εμβρύου συνεχώς μέσα στο σπίτι, αλλά είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας «το καταλαβαίνουν».

Ας δούμε όμως ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς γονείς:

Τα παιδιά μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ σωστά τοποθετημένα τώρα που είναι μαζί σας και είναι μικρά, αλλά πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε, ώστε να μείνουν σταθερά στις πεποιθήσεις τους όταν προκληθούν αργότερα στο περιβάλλον των πανεπιστημίων τους, μακριά από το σπίτι ή και σε χώρους με αντίθετες αντιλήψεις;

Ακριβώς όπως δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας θα παραμείνουν χριστιανοί απλώς επειδή πηγαίνουν πρόθυμα ή έστω με λίγο ζόρισμα στην Εκκλησία κάθε Κυριακή, έτσι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας θα παραμείνουν υποστηρικτές της ζωής μόνο και μόνο επειδή «το έχουν» τώρα. Έχουμε κάνει αμέτρητες συζητήσεις με γονείς των οποίων τα παιδιά, ξαφνικά, σταμάτησαν πλέον να «το έχουν» και σταμάτησαν να υπερασπίζονται την ιερότητα της ζωής κάθε ανθρώπου. Παρόλο που οι γονείς αυτοί τα ανέθρεψαν με σωστό χριστιανικό τρόπο: εξομολογούνταν, προσεύχονταν, συμμετείχαν στα μυστήρια της Εκκλησίας και στις ακολουθίες της, ομολογούσαν για τις αξίες της ζωής στο σπίτι, θαύμαζαν την ομορφιά της Δημιουργίας, ήταν ανοικτοί στη ζωή κλπ.

Παραμέλησαν, όμως, να δώσουν στα παιδιά τους κάποιες θεμελιώδεις ικανότητες αναγκαίες για να διατηρήσουν αυτές τις αρχές στη ζωής τους. Αυτ;ew οι ικανότητες περιλαμβάνουν στοιχεία επί πραγματικών καταστάσεων στη ζωή του ανθρώπου, καθώς και απαντήσεις και επιχειρήματα γύρω από την ευθανασία, τις εκτρώσεις και άλλα σημαντικά ζητήματα σχετικά με το μυστήριο και την ιερότητα της ζωής.

Εκτός και αν τα παιδιά μας αναπτύξουν ισχυρή προσωπική συνείδηση ότι η κοινωνία και εκείνα ατομικά έχουν καθήκον να προστατεύουν κάθε ανθρώπινο ον και μάλιστα έχουν τη γνώση και το δυναμισμό για να υποστηρίξουν αυτές τις πεποιθήσεις. Διαφορετικά κινδυνεύουν να πιστέψουν τα ψέματα που προωθούνται από την κουλτούρα του θανάτου, που πιεστικά προβάλλεται στις μέρες μας.

Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μερικούς πρακτικούς  τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να υποστηρίξουν τη ζωή του αγέννητου παιδιού και όταν βγουν να ζήσουν μόνα τους στον κόσμο.

 

Βοηθήστε τα παιδιά σας να οργανώσουν τη σκέψη τους

Το υποστηρίζουμε αυτό με επίμονο τρόπο. Η εκπαίδευση υπέρ της ζωής πρέπει να είναι συνεχής, σκόπιμη και να γίνεται με προοπτική στο μέλλον. Παρόλο που τα παιδιά θα μάθουν πολλά για το πώς να ζήσουν το Ευαγγέλιο στη πράξη μέσω του παραδείγματός σας, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είναι σε θέση να υπερασπιστούν τις πεποιθήσεις τους όταν αμφισβητούνται από τους συνομηλίκους τους ή ακόμα και από άλλους ενήλικες. Για να στείλετε τα παιδιά σας έξω στον κόσμο και να πολεμήσουν την κουλτούρα του θανάτου, θα τα οπλίσετε πρώτα με την αλήθεια.

Όταν τα παιδιά σας είναι μικρά, επικεντρωθείτε στην οικοδόμηση δυνατού χαρακτήρα και την άσκηση των  αρετών. Βοηθήστε τα να καταλάβουν την ομορφιά κάθε ανθρώπινου όντος και να μην τη συσχετίζουν με τα κοσμικά στοιχεία την υγείας, της σωματικής ωραιότητας, του υλικού πλούτου ή της ευφυΐας. Διδάξτε τα να βλέπουν στον κάθε άνθρωπο μια εικόνα του Θεού. Να αγαπούν και να συνεργάζονται χωρίς γκρίνιες και προϋποθέσεις. Διδάξτε τα να αποδέχονται και να εκτιμούν την εικόνα του Θεού με τις ατέλειές της και να της προσδίδουν αξία και ομορφιά απλά και μόνο γιατί έχουν κοινό Πατέρα και ο Χριστός μας σταυρώθηκε για να δώσει τον Παράδεισο και σε εκείνα τα πλάσματά Του.

Βάλτε στα δωμάτιά τους εικόνες της Παναγίας μας, καθώς και Αγίων κοριτσιών και νέων που μαρτύρησαν για να μην προδώσουν την αφοσίωσή τους στο Χριστό και την αγνότητά τους, ώστε να υπάρχουν στα παιδιά παραδείγματα αγνών νέων και μαρτύρων. Για παράδειγμα, μιλήστε τους για τον Πάγκαλο Ιωσήφ, την Αγ. Αικατερίνη, την Αγ. Ελένη τη Σινωπίτισσα, τις γυναίκες του Σουλίου,  κλπ. Διαβάστε τους πολλές ανάλογες ιστορίες για να εξοικειωθούν με τη ζωή της αγνότητας της εγκράτειας, αλλά και το αγωνιστικό φρόνημα.

Μιλήστε τους με απλά λόγια, χωρίς να τα τρομάζετε, για το μαρτύριο, αλλά επικεντρώνοντας κυρίως στην ομορφιά, τη χαρά και τη δύναμη που έπαιρναν οι αγωνιστές από την επικοινωνία τους με το Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους.

Δημιουργείστε φιλίες με παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, ή μονογονεϊκών ή αγάμων μητέρων ή και παιδάκια από οικογένειες με προβλήματα οικονομικά, υγείας κλπ, αρκεί βέβαια να υπάρχει πνευματικός αγώνας και πίστη, χωρίς μεμψιμοιρία στις οικογένειες αυτές. Με το τρόπο αυτό θα σπάσει η ψεύτικη εικόνα της οικογενειακής ευτυχίας, όπως προβάλλεται από τα ΜΜΕ, μέσα στην οποία δεν έχουν χώρο τα πολλά ή ενδεχομένως και τα ασθενή παιδιά, τίποτα παραπάνω από την κοσμική κατασκευασμένη ευτυχία.

Συνδέστε τα από μικρά με τον Πνευματικό και τη χάρη των μυστηρίων της Εκκλησίας. Θα είναι η μεγάλη τους παρηγοριά, όταν τα προβλήματα της ζωής θα φαίνονται ανυπέρβλητα.

Δεν συνιστούμε να μιλάτε για άμβλωση με πολύ μικρά παιδιά. Εάν τα μικρότερα παιδιά σας έχουν ερωτήσεις, απλοποιείστε τις απαντήσεις σας με νηφάλιο τρόπο.

Επιδιώξτε να γίνεται οικογενειακή προσευχή, βάλτε στα αιτήματά σας δύσκολες περιπτώσεις για να μάθουν τα παιδιά να απευθύνονται και να εμπιστεύονται το Θεό. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σαρκικά αμαρτήματα, την έκτρωση, τη φρίκη της νοοτροπίας του θανάτου χωρίς προσευχή. Το σημαντικότερο μάθημα για τη ζωή που χρειάζονται τα παιδιά  είναι ότι η προσευχή έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τις καρδιές και τις ψυχές ώστε να αγαπήσουν το Χριστό, ξεκινώντας από τις δικές μας καρδιές και ψυχές. Τότε όλα βρίσκουν τη λύση τους.

Όταν τα παιδιά σας γίνουν έφηβοι, επεκτείνεται τα επιχειρήματά σας, προσθέτοντας επιπλέον αυτά για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού κάθε ανθρώπου και πάλι χωρίς προϋποθέσεις. Τώρα σε αυτή την ηλικία γίνονται περισσότερο κατανοητές αφηρημένες  έννοιες, όπως η αυτοθυσία, η ενότητα, η ειλικρίνεια, η εντιμότητα, η υπομονή, η εμπιστοσύνη, η αγάπη, το μυστήριο και το θαύμα, η πίστη και ο Θεός, και η ψυχολογία του εφήβου μπορεί να τις εμπεδώσει όταν συνδυαστούν με αντίστοιχα παραδείγματα από τη ζωή. Σπουδαίο ρόλο παίζουν  αντίστοιχων θεμάτων ιστορίες από συναξάρια, συναφή μαθήματα κατηχητικού, η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, η υποστήριξη από κατάλληλη νεανική παρέα με αντίστοιχες τοποθετήσεις.

Οι ακτιβιστές υπέρ των εκτρώσεων θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η έκτρωση δεν είναι άσπρο και μαύρο, αλλά ότι υπάρχουν μερικές γκρίζες περιοχές. Στην πραγματική ζωή, η  χριστιανική ηθική μπορεί να φαίνεται πιο δύσκολη στην εφαρμογή σε ορισμένες περιστάσεις. Οι ακτιβιστές εκμεταλλεύονται τέτοιες περιστάσεις βιασμού, αιμομιξίας, σοβαρών νοσημάτων της μητέρας και του εμβρύου, κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες κλπ., προκειμένου να υποστηρίξουν τις απόψεις τους.

Η εκτρώσεις βέβαια δεν επιτρέπονται ούτε και σε αυτές, τις αποκαλούμενες γκρίζες περιπτώσεις, οι οποίες εξάλλου είναι και ο σπανιότερος λόγος για τον οποίο πραγματοποιούνται. Ο νέος άνθρωπος που δημιουργείται δεν μπορεί να είναι το εξιλαστήριο θύμα μιας ατυχούς συγκυρίας, ούτε η αξία του να υπολογίζεται με βάση το ιατρικό του ιστορικό.

 Γι' αυτό είναι σημαντικό μέσα στην οικογένειά σας να μιλάτε τακτικά για πράγματα όπως η άμβλωση και η ευθανασία. Μην αρκεστείτε στο να πείτε στα παιδιά σας ότι η έκτρωση είναι λάθος επειδή είναι δολοφονία. Χρησιμοποιήστε ειδήσεις ή γνωστές περιπτώσεις ή υποθετικά σενάρια για να ξεκινήσει μια συζήτηση και στη συνέχεια εξηγήσετε πως η ζωή ενός ατόμου (μητέρας ή εμβρύου) δεν είναι πιο πολύτιμη από την άλλη.

Επιδιώξτε συζητήσεις και επικοινωνία με άλλες οικογένειες που έχουν έφηβους και μιλήστε για τις αμβλώσεις, για την ευθανασία,  για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Οργανώστε μια παρουσίαση και συζήτηση για το ποιά είναι τα πραγματικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται πίσω από τα όμορφα λόγια των υποστηρικτών των εκτρώσεων και των δικαιωμάτων των γυναικών πάνω στο σώμα τους.

Χρησιμοποιήστε γεγονότα του περιβάλλοντός σας και επιχειρήματα για να ελέγξετε τις γνώσεις του παιδιού σας σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και να το βοηθήσετε να αποκτήσει επιχειρηματολογία και αυτοπεποίθηση, αν κληθεί να υπερασπιστεί δημόσια τη ζωή ενός ανθρώπου. Χρησιμοποιείστε και τρέχουσες ιστορίες από ιστοτόπους ειδήσεων αυτού του περιεχομένου, όπως το (afistemenaziso.gr), LifeSiteNews.com, το LifeNews.com ή το LiveActionNews.org, προκειμένου να μιλήσετε για μια μεγάλη ποικιλία  τέτοιων θεμάτων.

Μιλήστε τους  για το μετεκτρωτικό σύνδρομο. Βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι στην καρδιά σχεδόν κάθε ιστορίας άμβλωσης βρίσκεται ο συναισθηματικός πόνος, η απαξίωση της γυναίκας, το αίσθημα εγκατάλειψης από το σύντροφό της, οι τύψεις και η οδυνηρή ανάμνηση της πράξης.

Διδάξτε τα πού να καταφεύγουν για βοήθεια, αν τα ίδια ή φίλοι τους βρεθούν σε ανάλογες καταστάσεις και έχουν ανάγκη υποστήριξης. Μιλήστε τους για την αγάπη του Θεού, του Πνευματικού, τη δική σας. Για τη δύναμη του μυστηρίου της εξομολόγησης, τη μετάνοια, τη δυνατότητά τους να κάνουν νέα αρχή όταν το θελήσουν και υπό τις δυσκολότερες προϋποθέσεις.

Χωρίς να επικροτείτε τις προγαμιαίες σχέσεις, τους πολλαπλούς συντρόφους ή την εγκυμοσύνη εκτός γάμου, δώστε στα παιδιά σας να καταλάβουν πως θα τα υποστηρίξετε σε κάθε περίπτωση που θα βρεθούν σε ανάλογη δυσκολία προκειμένου να ζήσει το παιδί τους.

Τέτοιου τύπου επιλογές της ζωής μπορεί να  είναι δύσκολες, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή του νόμου του Θεού, καθώς και στον τελικό μας προορισμό. Για τη μέρα που τα  παιδιά μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν προκλήσεις από τον έξω κόσμο, εναπόκειται σε εμάς να τα βοηθήσουμε να προετοιμαστούν, ώστε να μην χάσουν την πίστη τους ή τις πεποιθήσεις τους ενάντια στις αντιξοότητες.

 

Εκπαιδεύστε ηγέτες, όχι οπαδούς

Πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας να είναι ηγέτες, όχι οπαδοί. Να είναι άνθρωποι που θα εφαρμόζουν τα ίδια αυτά που πιστεύουν και θα μάχονται για την αλήθεια, όχι  υποταγμένοι και πρόθυμοι να τη θυσιάσουν για χάρη της αποδοχής τους από την παρέα ή τους καθηγητές τους.

Ας διδαχθούν από εσάς πώς να κρατήσουν τις πεποιθήσεις τους ενάντια στις αντιξοότητες και τις εξωτερικές προκλήσεις. Να καταλάβουν ότι το να υπερασπιστούν την πίστη τους είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του χριστιανικού μας αγώνα για την κάθε μέρα.

Μπορείτε να εμπνεύσετε τα παιδιά σας, ώστε να γίνουν ηγέτες, ξεκινώντας από το δικό σας σπίτι. Ζητώντας τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δείχνοντάς τους εμπιστοσύνη.  Ξεκινήστε ενθαρρύνοντάς τα με μικρές εργασίες, που μπορούν εύκολα να ολοκληρώσουν, και αργότερα μετακινήσετε τις απαιτήσεις σας προς μεγαλύτερα έργα. Επαινέστε τα παιδιά σας – ειδικά εκείνα που είναι εκ φύσεως εσωστρεφή – όταν παίρνουν πρωτοβουλίες χωρίς την προτροπή σας. Υπενθυμίστε στα πιο ανεξάρτητα παιδιά σας ότι ένας αληθινός ηγέτης είναι καταρχήν υπηρέτης σε όλους. Χρησιμοποιήστε το παράδειγμα των Αγίων, που ήταν ταπεινοί μεν και δεν διεκδικούσαν για τον εαυτό τους, αλλά όταν προκαλούνταν δεν φοβούνταν να μιλήσουν και να υπερασπιστούν την αλήθεια.

Θα έχετε τότε την ευλογία να χαρείτε τα παιδιά σας  ακριβώς όπως τα θέλει ο Θεός.

 

Πηγή:

https://www.all.org/raising-pro-life-kids/

Προσαρμογή: «Αφήστε με να ζήσω!».

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!