Ο εξαναγκασμός στην άμβλωση δεν είναι «παραμύθι»

 

Ποιος  υπερασπίζεται τις γυναίκες που εξαναγκάζονται στην άμβλωση;

Από το «Αφήστε με να ζήσω!»

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που αφορούσε τις συνθήκες υπό τις οποίες μια γυναίκα καταφεύγει στην άμβλωση, στο 64% των περιπτώσεων πίσω από την άμβλωση υπάρχει εξαναγκασμός(1). Ο εκβιασμός στην άμβλωση δεν είναι παραμύθι αλλά μια βάναυση πραγματικότητα που χρονολογείται από παλαιά, αλλά στις μέρες μας  με τη χρήση του εκτρωτικού χαπιού έγινε χειρότερη.

Σε μια μελέτη του 1987, που έγινε για λογαριασμό της Planned Parenthood (2), διαπιστώθηκε πως το 30% των ανηλίκων που ζητούσαν αμβλώσεις είχε πάρει τις αποφάσεις του εν μέρει διότι οι γονείς του ήθελαν να κάνουν άμβλωση. Αυτοί οι αριθμοί επιβεβαιώθηκαν και σε μια μελέτη του 1991. Οι γονείς προτίμησαν την άμβλωση παρά την απόκτηση του μωρού των παιδιών τους με αναλογία 4 προς 1. Αν και αυτές οι μελέτες έγιναν εδώ και καιρό, δείχνουν ότι οι γονείς εξαναγκάζουν τα παιδιά τους στην εφηβεία να κάνουν εκτρώσεις, ήδη εδώ και πολλά χρόνια.

Αλλά δεν είναι μόνο οι γονείς. Ο Alan Guttmacher, κάποτε πρόεδρος της Planned Parenthood και ιδρυτής του ομώνυμου Ινστιτούτου υπέρ της άμβλωσης είπε (2):  «Το 30% των γυναικών, σχεδόν μία στις 3, κάνουν εκτρώσεις επειδή κάποιος άλλος –συχνά ο εμπλεκόμενος άνδρας- τις θέλει»


Ο εξαναγκασμός για την έκτρωση μπορεί να πάρει πολλές μορφές.

Εκ μέρους των συγγενών εκφράζεται με λεκτική και σωματική βία μέχρις θανάτου, αποπομπή από το σπίτι, βίαιη προσαγωγή στο γιατρό για άμβλωση ενώ εκ μέρους των υγειονομικών η κακοποίηση της γυναίκας περιλαμβάνει ψευδή ενημέρωση για την ανάπτυξη του παιδιού της, απόκρυψη οικονομικών και κοινωνικών πόρων που είναι διαθέσιμοι για εκείνη ή της δυνατότητας υιοθεσίας, απόκρυψη από την αστυνομία διαπιστωμένης σεξουαλικής κακοποίησης, απόκρυψη κινδύνων άμβλωσης. Εκ μέρους τρίτων στη ζωή της γυναίκας, ο εξαναγκασμός μπορεί να περιλαμβάνει εκφοβισμό για απώλεια μιας θέσης εργασίας, μιας υποτροφίας, αθλητικής συμμετοχής ή και άλλων ευκαιριών από τις οποίες αποκλείονται οι γυναίκες που μένουν έγκυες και αγαπούν τα μωρά τους. (2)

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η κακοποίηση γίνεται εξαρχής αντιληπτή από τη γυναίκα που συνήθως μπορεί να λάβει μέτρα και να ζητήσει βοήθεια.  Η μεγάλη όμως διάδοση του εκτρωτικού χαπιού σε συνδυασμό με την απρόσωπη χορήγησή του μέσω διαδικτύου, έχουν δημιουργήσει μια νέα μορφή εξαναγκασμένης άμβλωσης εκείνη με τη χρήση του εκτρωτικού χαπιού. Σε αυτή το χάπι μπορεί να χορηγείται ύπουλα ή  εκβιαστικά στην έγκυο, με διάφορα τεχνάσματα, με αποτέλεσμα οι γυναίκες  να σπρώχνονται στις  χημικές αμβλώσεις συχνά χωρίς τη γνώση ούτε και τη συγκατάθεσή τους.

Πρόκειται και πάλι για περιπτώσεις αναπαραγωγικού εκβιασμού που πιθανότατα συγκαλύπτει σεξουαλικό εκβιασμό, κατάχρηση ανηλίκων κοριτσιών, αιμομιξία, παιδοφιλία, περιπτώσεις οικονομικής εκμετάλλευσης γυναικών-trafficking, σχέσεις εκτός  αλλά και εντός γάμου, και τελικά κάθε περίπτωση κατά την οποία ένας άντρας ή και άλλη γυναίκα έχουν συμφέρον να καταστρέψουν ένα παιδί ή και την  έγκυο μητέρα του.

Οι περισσότερες καταγγελίες που αφορούν άμβλωση εν αγνοία της γυναίκας με χρήση των εκτρωτικών χαπιών προέρχονται από το εξωτερικό. Τα χάπια ρίχνονται κρυφά στο νερό ή το ποτό της ανυποψίαστης εγκύου, ενώ δε λείπουν και οι  περιπτώσεις που οι γυναίκες αντιλαμβάνονται την κίνηση αλλά υποχρεώνονται παρόλα αυτά να τα καταπιούν. Οι συνέπειες είναι τραγικές όχι μόνο για το παιδί αλλά και για την δική τους υγεία.


Καθώς τώρα υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας τέτοιων χαπιών μέσω ταχυδρομείου, οι κακοποιητές  που μπορεί να είναι οποιοιδήποτε, (συγγενείς της γυναίκας, σύντροφος, σύζυγος, άλλη γυναίκα, ένας διακινητής), οι οποίοι δημιουργούν καταρχήν ένα  ψεύτικο διαδικτυακό προφίλ. Υποδύονται τη γυναίκα που είναι έγκυος εντός των νόμιμων χρονικών ορίων χρήσης του χαπιού, παραγγέλλουν τα χάπια, τα παραλαμβάνουν και μεθοδεύουν κατόπιν τη χορήγησή τους στη γυναίκα που επιβουλεύονται. Σε κάποιες περιπτώσεις οι άντρες τα παραγγέλλουν προληπτικά για να τα έχουν έτοιμα για τις φιλενάδες τους όταν θα τις αφήσουν έγκυες, ενώ άλλοτε αγοράζονται από άντρες ή γυναίκες στη μαύρη αγορά για μελλοντική χρήση. Υπάρχουν περιστατικά όπου στην κακοποίηση της εγκύου συμμετέχουν και γυναίκες «αντίζηλοι» της εγκύου.(3)

Δυστυχώς  οι γυναίκες σήμερα δεν είναι ενημερωμένες και δεν εμπιστεύονται τις φωνές  που υποστηρίζουν όχι μόνο την αγέννητη ζωή αλλά και το δικό τους σώμα. Ο λόγος του Θεού θεωρείται ξεπερασμένος, αν και είναι γεμάτος αγάπη και σεβασμό σε κάθε πλάσμα. Ακόμη και για το γυναικείο κίνημα η γυναίκα θεωρείται θύμα όταν γίνεται σύζυγος και μητέρα, ενώ η άμβλωση ουδέποτε θεωρήθηκε κακοποίηση της γυναίκας ή εξυπηρέτηση προς τον σχετιζόμενο άντρα.

Παραθέτουμε τα στοιχεία που αφορούν την εκβιαστική πλευρά της έκτρωσης,  για να ευαισθητοποιήσουμε τις γυναίκες ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους και τα αγέννητα παιδιά τους. Δε θέλουμε οι γυναίκες να πέφτουν θύματα της προπαγάνδας υπέρ της έκτρωσης ούτε των καταχρηστικών σχέσεων, πολύ περισσότερο της εξαναγκασμένης άμβλωσης από όσους έχουν συμφέρον να τη διαπράξουν. 
 

Παραπομπές:

  1. http://www.theunchoice.com/pdf/FactSheets/ForcedAbortions.pdf
  2. https://www.liveaction.org/news/not-all-women-choose-abortion-some-are-forced/
  3. https://www.liveaction.org/news/mail-order-abortion-profiteers-coercion-myth/

 

 

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko