Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθετεί το «δικαίωμα στην άμβλωση» και την καταστολή όσων αγωνίζονται για τα αγέννητα παιδιά

 

Από τον Stefano Gennarini, J.D, C-Fam

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 12 Απριλίου (C-Fam) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, να κηρύξει την άμβλωση ως θεμελιώδες δικαίωμα μέσα από ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 336 ψήφους υπέρ, 163 κατά και 39 αποχές, επικαλείται τις μη δεσμευτικές απόψεις των οργάνων του ΟΗΕ, για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του και προτρέπει τα κράτη μέλη της ΕΕ «να αποποινικοποιήσουν τις αμβλώσεις σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ του 2022». Καταδικάζει την προστασία της συνείδησης για τους ιατρούς και τα νοσηλευτικά ιδρύματα που αρνούνται να εκτελούν αμβλώσεις και συγκεκριμένα «καλεί την Πολωνία και τη Μάλτα να καταργήσουν τους νόμους και τα άλλα μέτρα που αφορούν απαγορεύσεις και περιορισμούς στις αμβλώσεις».

Τα συντηρητικά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτήρισαν το «μη δεσμευτικό ψήφισμα» ένα πολιτικό κόλπο επειδή δεν είναι δεσμευτικό για τα κράτη μέλη της ΕΕ και ο κύριος σκοπός του ήταν να ζητήσει τροποποίηση του Χάρτη των Θεμελιωδών Ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τροπολογία που προτείνεται στο ψήφισμα δηλώνει ότι «Καθένας έχει δικαίωμα στη σωματική αυτονομία, σε ελεύθερη, ενημερωμένη, πλήρη και καθολική πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα αντίστοιχα δικαιώματα και σε όλες τις συναφείς υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση »

Για να εγκριθεί η ανωτέρω τροπολογία στο δίκαιο των χωρών μελών της ΕΕ απαιτείται από όλους τους αρχηγούς κυβερνήσεων της ΕΕ να συμφωνήσουν για την τροποποίηση και στη συνέχεια να την επικυρώσουν για τα δικά τους εθνικά συντάγματα. Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι εξαιρετικά απίθανη, δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας νόμων για τις αμβλώσεις στην Ευρώπη.

Αλλά το ψήφισμα δεν είναι εντελώς ακίνδυνο. Περιέχει επιπλέον συγκεκριμένες οδηγίες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση των αμβλώσεων και τη φίμωση των εχθρών της άμβλωσης.

  • Καλεί την Επιτροπή της ΕΕ να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διασφαλίσει ότι οι οργανώσεις που εργάζονται κατά της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων αναπαραγωγής, δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ».
  • Καλεί την Επιτροπή να «εξασφαλίσει και να υποστηρίξει πολιτικά έναν αστικό χώρο» για να αναπτυχθούν όσοι υποστηρίζουν τις αμβλώσεις και τις ομοφυλόφιλες/τρανς ομάδες και να τους στηρίξει οικονομικά μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV)
  • Καλεί επίσης τους διπλωμάτες της ΕΕ, να θέσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων ως «προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις εντός των διεθνών Ινστιτούτων και σε άλλα πολυμερή φόρουμ όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα Ηνωμένα Έθνη».

Η Eliza Ferreira, μέλος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, δήλωσε ότι οι πολιτικές για τις αμβλώσεις ήταν αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ, «τα δικαιώματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας βρίσκονται στον πυρήνα της ισότητας των φύλων» και ότι «η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση μπορεί να επηρεάσει πολλά θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της δικαίωμα στην ισότητα και στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα του ατόμου».

Η Επιτροπή της ΕΕ προωθεί ήδη τις αμβλώσεις, όπως άφησε να εννοηθεί η πολιτικός, προωθώντας τη χρηματοδότηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για την ισότητα των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV) και ασκεί άμεση πίεση στις κυβερνήσεις μέσω του  Mutual Learning Programme in Gender Equality και της υποστήριξης για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

 

Πηγή: c-fam.org

 

 

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko